Beti Minkin, ‘One World Award 2010’ finalisti

Toplum
13 Ekim 2010 Çarşamba

Newsweek Türkiye 26 Eylül tarihli Özel 100. sayısında “Türkiye’de Umut Veren Yüz Şey” başlığı altında bir liste hazırladı. Olumsuz birçok olayın yaşandığı günümüzde insanlardan olaylara, yeni fikirlerden kurumlara umut vaat eden girişimler arasında hazırlanan listede Beti Minkin’in organik tarım alanında gerçekleştirdiği çalışmalar da yer aldı.

Kars’ta yok olmaya yüz tutmuş dünyanın en eski buğday türlerinden kavılca, Yer Gök Anadolu Derneği Başkanı Beti Minkin’in girişimleri sayesinde kentin yedi köyünde organik olarak üretiliyor. Bu sayede zeyrek ve kırmızı buğday gibi eski tahıllar da yeniden hayat buldu. Minkin bu girişimiyle çevreci faaliyetleri ödüllendiren uluslararası “One World Award 2010”un finalistleri arasına da girdi.

 Dame de Sion Lisesi mezunu Beti Minkin, İbrani Üniversitesi’nde ve Sorbonne’da öğrenimini tamamladıktan sonra evlenip ABD’ye yerleşti. Organik tarım ve gıda ürünleri alanında uzun yıllar faaliyetten sonra, 2006 yılında organik tarım yoluyla Anadolu’da “sürdürülebilen” köy ekonomisi geliştirmeyi hedefleyen ABD odaklı Anatolia Foundation’ı kurdu.