Roza Levi’den ‘Anılardaki Çanakkale’

Çanakkale Kent Müzesi’nde 5 Kasım’a kadar sürecek olan “Kentte Museviler” başlıklı sergi kapsamında yapılan sohbetlerin ilk konuğu Roza Levi idi

Toplum
13 Ekim 2010 Çarşamba

Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi’nin 6 Ekim Çarşamba etkinliğinin ilk konuğu  Roza Levi idi.  Kentte Museviler sergisine paralel olarak düzenlenen sohbet de  ilgi topladı.

Kent Müzesi’nde iki ay sürecek serginin ilk konuğu olan 1936 doğumlu Roza Levi “Anılardaki Çanakkale” isimli sohbetinde dinleyenlere hoş anlar yaşattı. Çanakkale’nin değişen nüfus yapısına şahitlik etmiş olan Roza Hanım, Çarşı’nın eski halini ve Musevi geleneklerini detayları ile anlattı. Doğumdan, sünnete; kutsal kabul edilen cumartesi günlerinden ve düğünde erkeğe verilen Drahoma’ya (başlık parası) kadar pek çok ayrıntıya değindi.  İstiklal İlkokulu’nda arkadaşları ile geçirdikleri günleri, evlenirken babasının arkadaşı Hasan Bey’in kendisine çeyiz almak istemesini ve komşuları ile anılarını anlatırken duygulu anlar yaşayan  Levi, “burada Giritlisi, Rum’u, Musevi’si, Roman’ı ve Türkü bir dönem barış içinde çok güzel yaşadı” dedi.

Kent Müzesi’nin Süreli Sergi Salonu’nda 5 Kasım tarihine kadar açık kalacak olan sergi, pazartesi günleri dışında saat 9.00 ile 17.00 arasında ziyaret edilebilir. Sergi kapsamında 13 Ekim  Çarşamba günü Saat 18.00 de İmran Şahin, “1912-1917 Kadı Sicillerinde Çanakkale Musevileri” konulu bir konferans verecek.