Kulaklarınızı açın ve kendinizi müziğin ritmine bırakın

‘Sonbaharın geldiğini nereden anlarsın’ diye sorsanız sarı ayvadan girer kırmızı nardan çıkar, size teker teker tüm ilkokul öğretilerimi sıralarım. Ancak Şalom’da yazmaya başladığımdan beri bir diğer belirti de, ileti kutuma yağmur gibi düşen çeşit çeşit konser programları, festival ve sergi haberleri.

Tuna SAYLAĞ
6 Ekim 2010 Çarşamba

Bundan sonra ayda bir kez İstanbul’un müzik ve gösteri dünyasını paylaşmak üzere burada olacağım. Beklerim…

Sanat deyince İstanbul mevsim tanımıyor. Özellikle bu sene İstanbul’un Kültür Başkenti olması nedeniyle yaz boyunca etkinlikler dur durak bilmedi. Bu sayede kışa yatay geçiş yaptık diyebilirim. Ben açılışı 21 Eylül’de CRR’de, Dans Platform İstanbul etkinlikleri kapsamında müthiş bir Flamenko gösterisi sunan Los Vivancos ile yaptım. Malagalı 7 erkek kardeşten oluşan grubun enerjisine ve şovuna hayran kaldım.

 

NE MUTLU KLASİK MÜZİK SEVERİM DİYENE!

Bu ay, klasik müzik severlere çok şey vaadediyor, seçim yapmakta oldukça zorlanacaklar. Mevsimin ilk klasik müzik konseri İstanbul Resitalleri’nden; Rustem Hayradoudinoff piyano resitali, bugün (6 Ekim) MKM’de gerçekleşecek. Moskova Tchaikovsky Konservatuarı’nı bitirdikten sonra Londra Kraliyet Müzik Akademisi’nde yüksek lisansını tamamlayan sanatçı, A.B.D. , Japonya ve Avrupa’da son yılların en gözde piyanistlerinden biri.

Cemal Reşit Rey Konser Salonu, bu kış da farklı zevklere hitabeden programıyla konser müdavimlerinin belli başlı mekânlarından biri olmaya aday. Ekim ayı akışında göze çarpan ilk etkinlik 12’si Çarşamba ve 13’ü Perşembe akşamı gerçekleşecek Fazıl Say- Japon kemancı İkuko Kawai konseri. Onu 15 Ekim’de İtalya’dan gelen Cameristi Della Scala dinletisi ve 20 Ekim’deki Hüseyin Sermet piyano resitali takip edecek. 24’ünde ise Avusturyalı müzisyenlerden oluşan Viyana Soloists Quartet’i dinleyebilirsiniz.

Borusan Filarmoni’nin açılış konseri tarihiyle CRR’ninki çakıştı, artık tercih sizin. 

BİFO her sene olduğu gibi bu sezon da İstanbul’un iki yakasındaki müzikseverlerle buluşuyor. Genç maestro Sascha Goetzel yönetimindeki orkestra,13 Ekim Çarşamba akşamı Beethoven’ın Coriolan Uvertürü (Op. 62), Mozart’ın 39. Senfonisi (K 543, Mi bemol Majör) ve Brahms’ın 1. Senfonisi’nden (Op. 68, Do minör) oluşan bir programla Caddebostan Kültür Merkezi’nde olacak. Aynı dinleti ertesi gün Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda tekrarlanacak.

İş Sanat’ı unuttum zannetmeyin. Ancak 11. sezonunu 3 Kasım Çarşamba günü açacak olan mekânın kapsamlı Kasım programı, gelecek ayki yazımın konusu. Ben yine de satışa sunulan biletleri bir an evvel almanız için açılış konserinde, onursal şefleri Gürer Aykal yönetimindeki Borusan İstanbul Filarmoni eşliğinde Fazıl Say’dan Ravel’in piyano konçertosunu, BİFO’dan da Tchaikovsky’nin 4. Senfonisi’ni dinleyeceğinizi müjdeleyeyim. Bu konseri kaçırmayın derim. İş Sanat artık gelenekselleşen Virtuoso serisine devam ediyor, iyi ki de ediyor, sayesinde kulaklarımız ve ruhumuz arınıyor. 9 Kasım’da bu kapsamda 20. yüzyılın en büyük piyanistlerinden Vladimir Ashkenazy ile aynı mesleği paylaşan oğlu Vovka Ashkenazy birlikte çalacaklar. Ayrıca İş Sanat’ta tüm sezon klasik, caz ve dans etkinlikleri arasından istedikleri 5 veya daha fazlasına bilet alanlar, çeşitli oranda fiyat indirimlerinden yararlanacaklar.

Şimdi Levent’ten Sultanahmet’e doğru uzanalım… Bir başka uluslararası klasik müzik festivali de 16–20 Ekim tarihlerinde Aya İrini’de düzenlenecek. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’nın katkılarıyla düzenlenen ve bu yılki teması Cross Over olarak belirlenen festival çerçevesinde, Amerika’nın en önemli dörtlülerinden Quartet San Fransisco, 16 Ekim’de cazdan tangoya, blues’dan swing’e uzanan müziğiyle dinleyenlere unutulmaz bir gece yaşatacak. 17 Ekim’de, dünyada Klasik Müziğin dahi Prensi olarak anılan Hırvat piyanist Maksim Mrvica sanatseverlerle buluşacak. Festival,18 Ekim Pazartesi akşamı dünyanın en iyi piyanistlerinden biri kabul edilen Galina Vracheva, 19 Ekim’de de Titanik filmine yaptığı müzikler nedeniyle tüm dünyada haklı bir şöhrete ulaşan ve Piotr Plawner (keman), Lorenz Hasler (keman), Ferenc Szedlak (çello), Bela Szedla’dan (bass) oluşan I Salonisti’nin soundtrack konseriyle devam edecek.

 

İSTANBUL CAZA DOYMUYOR

20 yıllık geçmişiyle artık bir klasik haline gelen Akbank Caz Festivali dünyanın önde gelen caz müzisyenlerini ağırlamaya devam ediyor.12 Ekim’de sona erecek festivalde konserlerin yanısıra film gösterimleri, atölye çalışmaları ve paneller de yer alıyor. Bu kapsamda The Seed, 7 Ekim’de Tuluğ Tırpan Trio eşliğinde Sertab Erener’i, 8’inde Selen Gülün’ü ağırlayacak.

Yeni baştan dekore edilen Salon, Babylon ve Ghetto gibi performans salonları da birbirinden ilginç birçok konsere ev sahipliği yapıyorlar. Caz ve dünya müziğini harmanlayan Hindi Zahra 8 Ekim’de, Band Elektro-swing müzik türünün doğmasında başrolü üstlenen Parov Stelar, 15 Ekim’de Ghetto’nun konuğu olacaklar. Performansında davulda Kay Luebke ve Hammond, Org’da Wolfgang Roggenkamp’ın eşlik ettiği caz gitaristi Önder Focan’ı 6–7 Ekim’de Nardis’te izleyebilirsiniz. Indie müziğin en sevilen isimlerinden The Notwist (9 Ekim) ve Liars’ın yanı sıra efsanevi basçı, yapımcı Marcus Miller de İKSV Salon dinleyicisini çoşturacak.

Ortaköy’de bulunan Jazz Center, dinamik programıyla dikkat çekiyor. 15–16 Ekim’in konuğu, sesi kadar güzelliği ile de dikkat çeken Amerikalı caz vokali Hilary Kole; 22–23 Ekim’de ise bugüne kadar “en seçkin caz vokalisti”, “yaşam boyu başarı ödülü”, gibi birçok ödül alan 82 yaşındaki Sheila Jordan ki, artık klasikleşmiş isimlerden. Sanatçıya basta Harvie Swartz, piyanoda Mark Soskin ve davulda Ferit Otman eşlik edecek. Onu 25–26 Ekim’de Los Angeles Times’a göre 21. yy.da caza yön veren en yaratıcı isimlerden biri olarak kabul edilen Patricia Barber ile 27–28 Ekim’de sahne alacak olan Lee Retenour Quartet takip edecek.

Bu arada 30 Ekim’de CRR’ deki caz piyanisti Kenny Baron ile Haliç Kongre Merkezi’ndeki ünlü meslektaşı Herbie Hancock’un konserlerini gözden kaçırmayalım.

Türkiye’nin ilk ve tek Blues festivali Efes Pilsen Blues Festival’in 21’incisi, bu yıl 1 Ekim–6 Kasım tarihleri arasında gerçekleşiyor.1 Ekim’de Denizli’de başlayan festival, 20 farklı şehirde, 24 konserle tüm Blues sevenlere ulaşmayı amaçlıyor. Bu yılki konuklar arasında Kenny Neal, Mitch Woods & His Rocket 88s ve Samuel James gibi isimler ön plana çıkıyor.

 

MÜZİKALLER VE DANS PERFORMANSLARI

Chicago müzikali 10 Ekim’e kadar TİM Show Center’da; dünyaca ünlü bu oyun seyredilmeye değer. Aynı mekândaki Tango Feeling gösterisi de tüm dans severlerin ilgisini çekecektir Carolina Soler tarafından yaratılan Estampas Portenas’ın bu şovu; müzik, kostüm ve danslarıyla 15–17 Ekim tarihlerinde muhteşem bir gece geçirmenizi sağlayacak. Benzer bir gösteri de- Balette Dans- CRR’de; 17 Ekim Pazar akşamı kendinizi Arjantin’in sokaklarında hissedeceksiniz. Louise Lecavalier / Fou Glorieux “Children & A Few Minutes of Lock” dans performansı 2010 Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamında18-19 Ekim’de Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde  sahnelenecek.

Herkese sanat dolu bir kış diliyorum.