GENEL LİSELER ANADOLU LİSESİ OLUYOR /Anadolu liseleri ne oluyor?

Milli Eğitim Bakanlığı aldığı yeni bir kararla, 2013 yılına kadar tüm genel liseleri Anadolu Lisesi yapacak. Son dört ay içinde 40’ı İstanbul’da olmak üzere toplam 350 genel lise Anadolu Lisesi oldu. Ancak eğitimcilere göre değişen yalnızca okulların ‘tabelaları’ oluyor.

Gençlik - Eğitim
6 Ekim 2010 Çarşamba

2013 yılına kadar genel liseleri Anadolu liselerine dönüştürmeyi planlayan Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), mayıstan bu yana 40’ı İstanbul’da olmak üzere 350 genel liseyi Anadolu lisesi yaptı. Yapılan son değişiklikle Anadolu liselerinin sayısı bin 700’ü aştı. Üniversiteyi kazandırma ve bir yabancı dili öğretme açısından birçok ailenin tercihi olan Anadolu liseleri bu şekilde arttırılırken, eğitimciler ise yeni değişikliğe kuşkuyla bakıyorlar.

Bakanlık temmuz ayında yayımladığı genelgeyle de tüm okullarda ders saatlerini azalttı. Anadolu liselerinde de 9. sınıflardaki birinci yabancı dil dersi on saatten altı saate düşürüldü. 10. sınıftaki ikinci yabancı dil dersi iki saat olarak 9. sınıfa konuldu.

Anadolu liselerinde son yıllarda yapılan değişiklikler bununla kalmıyor. 2005-2006 öğretim yılında Anadolu liselerinde hazırlık sınıfları kaldırıldı. Kuruluşundan bu yana hazırlık sınıfı bulunan İstanbul, Galatasaray ve Kadıköy Anadolu Liseleri’ndeki 2 yıllık hazırlık sınıfları birer yıla indirildi. 2006-2007 öğretim yılında bu üç okula ek olarak Kabataş Erkek, Cağaloğlu Anadolu ve Vefa liselerine birer yıl hazırlık sınıfları konuldu. Hazırlık sınıfları kaldırılırken aynı zamanda yabancı dilde okutulan matematik, fen, biyoloji, kimya gibi fen derslerin birinci yabancı dilde okutulması son buldu. Bu dersler Galatasaray, Kadıköy Anadolu, İstanbul Lisesi gibi okullar dışında Türkçe okutulmaya başlandı.

YABANCI DİL EĞİTİMİ ZORLAŞTI

Eğitimciler ise yapılan bu değişikliklerle, Anadolu liselerinin ana hedeflerinden biri olan yabancı dil eğitimini artık gerçekleştiremeyecek hale geldiğini, en kısa sürede bu eğitim kurumlarının kuruluş amacı göz önünde bulundurularak yeniden yapılanmaya gitmesi gerektiğini belirtiyorlar.