Ortadoğu çalkantıda

ABD, Libya’da yaşanan olayları kınarken, hükümetleri reform yapmaya ikna etmede yetersiz kaldı

Dünya
23 Şubat 2011 Çarşamba

Peres: “Kaddafi son zamanlarda İsrail olmadan bir Ortadoğu arzusunu dile getiriyordu ancak anlaşılan tarihin bir ironisi olarak öyle yakın zamanda Kaddafi olmadan bir Libya olacak”

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ABC haber kanalına verdiği röportajda Arabistan’da yaşanan vahşetin kabul edilemeyeceğini ve insan hakları konusunda acil reforma gidilmesi gerektiğini belirtti.

NBC televizyonuna konuşan ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Susan Rice ise Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da yaşanan demokrasi yanlısı protesto gösterilerinde, Başkan Barack Obama yönetiminin tepki vermekte yetersiz kaldığını söyledi. Rice ayrıca demokrasi için verilen bu mücadelenin şiddet ile engellenmesi yerine bu reformlara saygı gösterilmesi gerektiğini ekledi.

Mısır ve Tunus’ta diktatörlüğün devrilmesi Libya’daki demokrasi yanlısı olayların alevlenmesinde etkili oldu. 1969’dan beri Libya’yı yöneten Muammer Kaddafi’ye karşı ayaklanan halk dönemin en kanlı askeri tepkisi ile karşı karşıya kaldı. Human Rights Watch kurumuna göre en az 233 kişi çıkan çatışmalarda hayatını kaybetti. Kaddafi, ülkede devam eden isyanı şiddet kullanarak bastırmaya çalışırken, isyan giderek daha da büyüyor. İsyan orduyu ikiye bölerken, ülkenin Mısır sınırı isyancıların eline geçti. Sınırın isyancıların eline geçmesi üzerine, Mısır bölgedeki güvenliği arttırmaya başladı.

Libya’da yönetim karşıtlarıyla ordu arasındaki tansiyonun tırmanması dünya petrol fiyatlarına da yansıdı. Petrol şirketlerinin ülkedeki üretimlerini durdurması ile ABD ham petrolünün varil fiyatı 95 dolara yaklaştı.

Huzursuzluk Bahreyn, Yemen, Fas, Umman, Kuveyt, Cezayir ve Cibuti’yi de vurdu. Politik ve ekonomik değişiklik isteyen insanlar hafta sonu sokaklara döküldü.