Dünden bugüne taşıdıklarımız, psikolojik mirasımız…

Her aile bir hikâyedir, bir romandır. Aynı zamanda sırları, efsaneleri, korkuları, sevinçleri olan yaşayan bir dinamiktir. Tüm bu geçmiş aile hikâyelerinin etkileri günümüze kadar devam eder

Yaşam
23 Şubat 2011 Çarşamba

1989 yılında Nobel Kimya Ödülü alan Sidney Altman ve Thomas Ceck, RNA’nın bilgi taşıma özelliğini keşfederek bu anlamda psikoloji alanına da önemli bir katkı sağladılar. Bu demektir ki;  aile geçmişimizdeki tüm bilgiler, tüm yaşanmışlıklar hücre bazında bilgiler olarak taşınmaktadır. Yani hepimizin şu anda tüm geçmişin bilgilerini taşıdığımızın gerçekliği vardır. Bu bir taraftan akıl almaz bir süreci beraberinde getirerek bir kaygı yaratmakta, bir taraftan bugüne ait birçok belirsiz süreci gün ışığına çıkarmaktadır.

Aile ağacı, aile terapilerinde kullanılan kısa yoldan aile bağlantılarını, ilişkileri gördüğümüz şekilli ve bize görsel olarak da bilgi sunan bir sistemdir. Psikodrama ise hem bire bir çalışmalarda, hem de grup terapilerinde kullanılan yaratıcılık, spontanite ve eylemin ön planda olduğu bir psikoterapi şeklidir. Psikodramada sözlerin arkasına sığınmak yerine eylem yoluyla başkalarının özellikle de aile üyelerinin rolüne geçtiğimizden bilinçaltımızda bizim bile bugüne kadar bilmediğimiz bilgilere ulaşmamız mümkün olur. Böylece geçmişin tozlarının arasından hikâyeler ortaya çıkar; hiç aklımıza gelmeyen bilgileri, duyguları keşfederiz. Geçmişte yaşanmış savaşlar, yıkımlar, göçler, kavgalar, sevinçler, mutluluklar, tekrarlanan hastalıklar, yangınlar, taşınmalar, doğumlar, ölümler; her olay şu andaki hayatımızda bizi etkileyen tarafı ortaya çıkarır. Kişi ailesindeki olaylardan hangilerini hücrelerinde daha somut daha keskin olarak taşıdığını, hani olayların kendi hayatında daha fazla ön plana çıktığını fark etmeyebilir. Hep tekrarlanan, bilemediği, anlamlandıramadığı olaylar, nedeni belirsiz hastalıklar, nedensiz başarısızlıklar, kayıplar, anlamını bilemediği tuhaf olaylarla karşılaşabilir. İşte tüm bu belirsiz olayların sebeplerinin birçoğunu geçmişin mirası olarak vücudumuzda ve yüreğimizde taşırız. Bunlar bize olaylar, hastalıklar, zorluklar olarak geri dönebilir.

Aklınıza gelen tüm hayat olayları sizin bugününüzü etkilemiş ve hala da etkilemekte olabilir. Kendi hikâyenizi keşfetmek ve kayıtları anlamak ve istediğiniz gibi değiştirmek demek sizden sonraki kuşakları da aydınlatmak demektir. Hayat hikâyenize yolculukta ilk adımı 6 Mart Pazar günü U-MMUD’da atabilirsiniz…

(6 MART Pazar U-MMUD)

Neşe KARABEKİR / Uzman Psikolog