Efsane Hoca Dr. Yomtov Garti’yi kaybettik

Hocaların hocası, cemaatimizin en değerli ve saygın simalarından Dr. Yomtov Garti’yi 22 Şubat Salı günü kaybettik

Toplum
23 Şubat 2011 Çarşamba

Galatasaray Lisesi’nin en yaşlı hocası Dr. Yomtov Garti ‘Mösyö Garti’ 96 yaşında hayata veda etti. Dr Garti’nin matematikte kendi adıyla anılan bir teoremi bulunuyor.

Yomtov Garti Saint Joseph Lisesi’ni bitirdikten sonra, İstanbul Üniversitesi’nin Matematik ve Fizik bölümünden mezun oldu. Ardından doktorasını tamamladı.

Galatasaray, Saint Joseph ve Notre Dame de Sion Liselerinde uzun yıllar  öğretmenlik yaptı. Bir süre Musevi Lisesi ve Boğaziçi Üniversitesi’nde de görevde bulundu.

Bir dönem Haydarpaşa Hemdat İsrael Sinagogu Başkanlığı yaptıktan sonra Onursal Başkan sıfatı verilen Dr. Garti 28 sene süresince de Hahambaşılık Müşaviri olarak görev aldı.

Yomtov Garti, Fransızca eğitime yaptığı katkılarından dolayı Fransız Devleti tarafından Palme Académique Ödülü’ne layık görülmüştü. 2007 yılında ise Garti’ye onursal başkanı olduğu Hemdat İsrael Sinagogu`nda gerçekleşen bir törenle onur ve hizmet ödülü verilmişti.

Melani Garti ile evli olan Yomtov Garti, iki çocuk, dört torun sahibiydi.

Dr. Yomtov Garti 24 Şubat Perşembe günü Haydarpaşa  Hemdat İsrael Sinagogu’nda düzenlenecek dini törenle son yolculuğuna uğurlanacak.

Ailesine ve sevenlerine başsağlığı dileriz.