ABD’li Yahudi kuruluşlarından Yunanistan ziyareti

ABD’deki Yahudi kuruluşlarının ileri gelenleri geçtiğimiz hafta, beş günlük bir ziyaret için ilk kez Yunanistan’a gittiler

Nelly BAROKAS Kültür
16 Şubat 2011 Çarşamba

ABD’nin en önemli Yahudi kuruluşlarından Conference of Presidents’tan büyük bir delegasyon, Selanik’teki Holokost anıtını ziyaret ettiler, Yunanistan Başbakanı George Papandreou ile görüştüler. Geziye çıkan delegasyonda ABD’deki farklı siyasi eğilim ve farklı dini kesimlerden 52 Yahudi kuruluşundan 60 temsilci yer aldı. İsrail’in varlığını ancak 1991’de resmen tanıyan ve son dönemlerde içinde bulunduğu ekonomik krizden çıkma mücadelesi veren Yunanistan, Yahudi işadamlarının bu ülkede yatırım yapmaları yönünde çaba harcıyor. Selanik Yahudi Cemaati Başkanı David Saltiel, delegasyonun Papandreou’nun daveti üzerine Yunanistan’a gittiğini söyledi.

David Saltiel; İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman’ın son dönemlerde Yunanistan’ı ziyaret etmesinin ve iki ülkenin giderek yakınlaşmasının antisemit olayların çoğalmasına yol açtığını söyledi. Uzun yıllardır Yunanistan’daki Yahudi ileri gelenleri, mezarlıklarının ve cemaate ait mekânların sık sık antisemit saldırılara hedef olduğundan yakınmaktalar.