İtalya’da acil durum ilan edildi

Süzet DALVA Diğer
16 Şubat 2011 Çarşamba

İtalya’da acil durum ilan edildi

İtalya hükümeti eşi görülmemiş bir mülteci akınıyla karşı karşıya kaldı. Yetkililere göre ülkelerindeki karışıklıklardan kaçan en az 4 bin Tunuslu, Sicilya yakınlarında, İtalya’ya ait küçük bir adada yardım bekliyor. Roma hükümeti, kaçaklara her türlü insani yardımın sağlanabilmesi için acil durum ilan etti.

İçişleri Bakanı Roberto Maroni, Tunuslular arasında suçluların da bulunmasından kaygı duyduğunu belirterek Avrupa Birliği’nden yardım istediğini açıkladı. İtalyan yetkililer Lampedusa adasındaki kaçak göçmenleri uçak ve gemilerle Sicilya’daki tesislere sevk etti. Tunus haber ajansından alınan bir habere göre içinde kaçak göçmenlerin bulunduğu bir teknenin Kuzey Afrika açıklarında battığı bildirildi.

İsviçre Mübarek’in hesaplarını dondurdu

İsviçre hükümeti Mübarek’e ait olduğu düşünülen banka hesaplarını üç yıl boyunca dondurma kararı aldı. Uzmanlar Mübarek ailesinin 40 ile 70 milyar dolar arasında servete sahip olduğunu tahmin ediyor.

Mısır krizi Yemen’i de vurdu

1978’den beri ülkenin başında olan Yemen Devlet Başkanı Ali Abdullah Saleh görevini bitiş tarihi olan 2013’ten sonraya uzatmayacağını bildirdi. Saleh karşıtları Mısır’da olanları örnek alarak devlet başkanının görevden ayrılması için baskıda bulunuyorlar.

Nijerya’da halk kazandı

Batı Afrika’nın fakir ülkelerinden biri olan Nijerya’da seçimler yapıldı. Böylece 2010 yılında askeri darbe ile başa gelen Mamadou Tandja’nın yönetiminin sonu geldi. Dünya kamuoyu, yönetim bozukluğu ve El Kaide tarafından kaçırıldığı düşünülen Fransız milliyetçileri meselesi yüzünden Fransa ile arası açılan Nijerya’nın seçimler sayesinde yeni bir düzene geçeceğine inanıyor.

Karnavala beş kala kostümler harap oldu

Brezilya’daki Rio Karnavalı’na bir ay kala samba şehrinde bir depoda meydana gelen yangın nedeni ile 8400 kostüm harap oldu. Yetkililer 3 samba okulunun gösteriye katılamayacaklarını açıklarken tüm bu olumsuzluklara rağmen şovların yapılacağını bildirdi.

Japonya’daki Shinmoedake yanardağı hareketlendi

Japonya’nın güneyindeki, 300 yıldır sessiz olan Shinmoedake Yanardağı’nın yeniden hareketlenmesi üzerine yetkililer bölgeyi boşaltmaya başladı. Daha fazla kül ve kaya püskürtmeye devam eden yanardağın her an patlayacağı düşünülüyor. 

Haftanın protestosu

İtalya’da yüzbinlerce kadın adı sık sık seks skandallarıyla anılan Başbakan Silvio Berlusconi’ye karşı, meydanları doldurarak protesto gösterisinde bulundu ve istifa sloganları attılar.