Mısır halkı neden devrim yaptı?

80 milyon Mısırlı nasıl yönetilmek istiyor? Bugün yapılacak bir seçimi kim kazanır? İsrail ile yapılmış anlaşma hakkında ne düşünüyor?

Dünya
16 Şubat 2011 Çarşamba

Kahire’nin Tahrir Meydanı’nda yaşanan ve canlı olarak tüm dünyadan izlenen devrimin ardından merak edilen sorular var: 80 milyon Mısırlı nasıl yönetilmek istiyor?  Müslüman Kardeşler’e mi destek veriyor? Bugün yapılacak bir seçimi kim kazanır? İsrail ile yapılmış anlaşmayı halk yırtıp atmak mı yoksa tutmak mı istiyor?

Washington Enstitüsü Yakın Doğu Politika Birimi bu sorulara cevap bulabilmek için bir çalışma yaptı. Araştırma, Mısır halkının ilk kamuoyu görüşünü içeren çalışma özelliğini taşıyor. Yanıtlar, şaşırtıcı ve ufuk açıcı nitelikte. Halkın –politikacıların değil- gelişmelere ve geçmişteki önemli olaylara ne açıdan baktığı gözler önüne seriliyor. Araştırma, Mısırlı bir saha ekibi ve Princeton’da bulunan Pechter Ortadoğu Anketleri şirketinin ortak bir çalışması. Sonuçlar Kahire ve İskenderiye’de yapılan yaklaşık 350 telefon görüşmesinde alınan cevapların analiz edilmesi ile ortaya çıktı. İşte araştırmanın yöneticisi Dr. Pollok’a göre dikkat çeken sonuçlar:

 Yaşanılan bir İslami başkaldırış değil. Müslüman Kardeşler Mısır halkının sadece %15’i tarafından onaylanıyor. Liderleri ise bir başkanlık seçiminde %1 gibi bir oy toplayabiliyor. Ulusal öncelikler sorulduğundan Mısır halkının sadece %12’si şeriat ve diğer İslami konuları dile getiriyor. Ağırlıklı olarak ortaya çıkan sonuç ise ulusal önceliğin liderlik, ekonomik gelişme ve demokrasi olduğu. Ayaklanmanın sebebi sorulduğunda araştırmaya katılanlar ekonomik şartları, yolsuzluğu ve işsizliği dile getiriyor. Bu endişeleri dile getirenlerin oranı %30 iken, ülkenin yeteri kadar İslami yönetilmediğini düşünenlerin oranı %7.

 İsrail ile barış anlaşması sorulduğunda destekleyen kesimin (%37), karşı çıkan kesimden (%27) daha fazla olduğu görülüyor. Kalan ise fikri olmadığını veya bu konuda yanıt vermek istemediğini söylemiş. Mısır halkının sadece %18’i Hamas veya İran’ı destekliyor.  %5 bile olmayan bir kitle, ayaklanmanın hükümetin fazla İsrail yanlısı olmasından kaynaklandığını belirtiyor.

 Araştırmanın ortaya koyduğu şaşırtıcı sonuçlardan bir diğeri, muhalefet lideri Muhammed El Baradey’in desteğinin oldukça az olması. Bir başkanlık seçiminde Baradey %3 oya sahip. Dışişleri eski bakanı ve şu anda Arap Ligi genel sekreterliğini yapmakta olan Amr Musa aldığı %26 destek ile halkın görmek istediği yönetici. Hüsnü Mubarek ve yardımcısı Ömer Süleyman ise bu araştırmaya istinaden %16-17 oya sahip.

 Mısırlıların ABD ile olan ilişkilerine gelince, halkın %36’sı ABD ile iyi ilişkileri desteklerken, sadece %8’nin ayaklanmayı ‘fazla Amerikan’ olmaya bağladığı görülüyor. Halkın yarısından fazlası ise, Mısır krizini Washington’un ele alış şeklinden mutsuz. Dile getirdikleri görüş ise: "Amerika’ya asla güvenme".

Araştırma halen devam ediyor. Yayınlanan ön sonuçlar ilerleyen günlerde eklenen bilgilerle yenilenecek.