AB Zirvesi Merkel’in isteği ile sonuçlandı

Sudan'dan Fransa'ya, Haiti'den İran'a haftaya damgasını vuranlar...

Süzet DALVA Diğer
9 Şubat 2011 Çarşamba

AFRİKA

SUDAN: Sudan Devlet Başkanı Ömer el Beşir bir kararname hazırlatarak Güney Sudan’da yapılan referandumda çıkan ayrılık sonucunu resmen kabul etti. Böylece dünyanın 194’üncü devletinin kurulması için temel atılmış oldu.

AVRUPA

FRANSA: Fransa senatosu yaptığı çalışmalar sonucunda internet sitesine Türkçeyi de ekledi. Artık senatonun internet sitesinde Fransız parlamenter sistemi ve senatonun çalışmalarının anlatıldığı yabancı diller arasında Türkçe de yer alıyor.

AMERİKA

HAİTİ: Haiti Başkanı Rene Preval, görev süresini hükümette alınan bir kararla üç ay daha uzattı. Bu karar Rene Preval yerine gelecek kişinin belirsizliği nedeni ile Haiti halkı ve uluslararası kamuoyu tarafından desteklendi.

ASYA

TAYLAND: Tarihi mabet ‘Preah Vihear’ yüzünden Kamboçya ve Tayland arasında gerilim giderek artıyor. 2008 yılında UNESCO tarafından Kamboçya ‘Dünya Miras Alanı’ olarak ilan edilen mabet Tayland politikasının vazgeçilmez meselesi oldu. Bu mesele iki ülke arasında rekabet ortamı oluşturdu.

ORTADOĞU

İRAN: İran’a kanunsuz yollardan girdiği ve casusluk yaptığı iddia edilen üç Amerikalının mahkemesi başlatıldı. Ancak ne zaman biteceği konusunda henüz bir karar çıkmadı.

HAFTANIN SÖZÜ

“Eğer Başkan Mübarek görevden istifa ettirilirse Mısır’ın demokrasiye geçiş şansı ortadan kalkacak.”

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton

AB Zirvesi Merkel’in isteği ile sonuçlandı

Avrupa Birliği liderleri Brüksel’de yaptıkları zirvede 3 konuyu görüştüler: Mısır’daki isyan, AB’nin Euro’yu krizden koruma çabaları ve birliğin yeni enerji stratejisi. Almanya ve Fransa, AB ülkelerinin rekabet gücünü artıracak yeni bir pakt imzalanması önerilerini resmen açıkladılar.

Enerji alanında petrole ve Rusya’ya bağımlılığı azaltacak yeni bir strateji üzerinde uzlaşma sağlandı. Avrupa Birliği, Mısır lideri Hüsnü Mübarek’e çağrıda bulunarak, gösterilere ‘baskı uygulayarak’ değil, ‘reformla’ yanıt vermesini istedi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ise Brüksel’de birlikte açıkladıkları yeni ‘ekonomik pakt’ önerisiyle, Euro Bölgesi için yeni bir vizyon ortaya koydular. Başbakan Merkel, Euro’yu yalnızca bir para birimi olarak değil, siyasi bir proje olarak da korumak istediklerini açıkladı.