Türk ve İsrailli arı yetiştiricileri İsrail’de

Türkiye Dışişleri Bakanlığı sponsorluğunda, iki ülke tarım bakanlıkları tarafından düzenlenen II. Türkiye-İsrail Arıcılık ve Bal Üreticileri Kongresi yüksek bir katılımla İsrail’de devam ediyor

Dünya
9 Şubat 2011 Çarşamba

Geçtiğimiz sene ilki Antalya’da gerçekleştirilen ve 800 katılımcı ile büyük ilgi gören Türkiye-İsrail Arıcılık ve Bal Üreticileri Kongresi’nin ikincisi 6-10 Şubat tarihleri arasında İsrail’de yapılıyor. 2010 yılında İsrail ile Türkiye arasında imzalanan bilimsel ve ekonomik işbirliği anlaşması uyarınca düzenlenen kongre, iki ülke Tarım Bakanlıkları tarafından Sanayi ve Ticaret Bakanlıkları, Bal Konseyi, Arı Üreticileri Bakanlığı Birlikleri ve Dışişleri Bakanlıkları yardımı ile organize edildi. Kongrenin bu yılki sponsoru ise Türkiye Dışişleri Bakanlığı. Arı kovanlarının kalite ve güvenliği ile arıların tarım alanlarına olan etkisinin tartışıldığı kongrede sektöre ait arı yok olması, cüce bal arısı oluşumu, arı hastalıkları gibi problemler masaya yatırılıyor. Yüzlerce Türk arı üreticisinin katıldığı kongrede sektörün en önemli uzmanları da görüş alışverişinde bulunuyor. İsrail Tarım Bakanlığı, arıcılık, tarım ve veterinerlik merkezlerini ziyaret edecek olan Türk arı yetiştiricileri ayrıca çeşitli turistik gezilerle de bölgeyi tanıyacak.

Kongrenin yüksek bir katılımla gerçekleşmesinden memnuniyet duyduğunu belirten İsrail Tarım Bakanı Orit Noked “Ülkeler arasındaki gerginlikleri gidermenin en iyi yolu ekonomik işbirliği yapmaktır. İsrail ile Türkiye arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesinde Tarım Bakanlığı’nın önemli bir rolü olduğuna inanıyorum” derken, Başbakan Yardımcısı Silvan Şalom “Bu istikrarsızlık dönemde, bu proje ile sergilenen bölgesel işbirliği son derece önemlidir” dedi.