Mısır'ın Ortadoğu'ya etkileri

Dünya
9 Şubat 2011 Çarşamba

El Baradey: “İsrail-Mısır Barış Anlaşması kaya kadar sağlam

Mısır Muhalefet Partisi Lideri Muhammed El Baradey NBC televizyonuna yaptığı açıklamada Mısır-İsrail Barış Anlaşması’nın kaya kadar sağlam olduğunu ve Mısır’da yaşanan politik krizin bu anlaşmayı etkilemeyeceğini açıkladı. El Baradey ayrıca Mısır’daki halkın ve tüm Arap dünyasının bağımsız bir Filistin Devleti’nin kurulduğunu görmek istediğini sözlerine ekledi.

Mısır ve İsrail arasındaki barış anlaşması 1978 yılında gerçeklesen Camp David Görüşmeleri’nde alınan kararları takiben 1979 yılında imzalandı. Anlaşma dönemin İsrail Devlet Başkanı Menahem Begin ve Mısır Cumhurbaşkanı Enver Sedat arasında imzalandı. Mısır’ın bir sonraki Başkanı Hüsnü Mübarek ise barış anlaşmasına sadık kalmıştır.

Filistin Özerk Yönetimi seçime hazırlanıyor

Başta Mısır olmak üzere Ortadoğu’da yaşanan son gelişmeler, yerel ve genel seçimleri erteleyen Filistin Özerk Yönetimi’nin (FÖY) seçimleri tekrar gündeme getirmesine neden oldu. FÖY resmi haber ajansı WAFA, FÖY Kabinesi’nin Ramallah’ta yapılan toplantısında Batı Şeria ve Gazze’de en kısa sürede yerel ve genel seçimlere gidilmesi kararının alındığını ve seçim tarihini Başbakan Selam Feyyad’ın bölge temsilcileriyle görüşerek belirleyeceğini açıkladı. Hamas ise Gazze ile Batı Şeria arasında bir uzlaşma sağlanmadan seçim yapılmasına karşı olduğunu bildirdi. Batı Şeria’daki Feyyad hükümetinin meşru olmadığını da belirten Hamas, bu durumda Batı Şeria ve Gazze’de seçim yapma kararının alınamayacağını belirtti.

Londra merkezli El-Hayat Gazetesi’nin haberine göre başkanlık süresi bitmiş olan Mahmut Abbas Mısır’da başlayan halk ayaklanmasının Batı Şeria’ya olası yansımasını görüşmek ve etkisini engellemek için bir dizi görüşmelerde bulunuyor. Mısır’ın ardından Filistin halkının da başkaldırabileceğini düşünen Abbas, olası bir ayaklanmanın Hamas’ı güçlendireceğinden endişeleniyor.

İsrail güvenlik ve doğalgaz  projelerine hız verdi

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Sina’dan İsrail’e kaçak göçmen girişi ile kaçakçılığı önleme amacıyla başlatılan duvar çalışmalarının hızlandırılması talimatı verdi. Mısır sınırına inşa edilmesi öngörülen duvarla ilgili kasım ayı sonunda başlatılan çalışmaların hızlandırılması, Mısır’da meydana gelen son olayların ardından geldi.

Sina Yarımadasında yaşanan bir patlama ise Mısır’dan İsrail’e sevk edilen doğalgazı kesti. Pazar günkü olağan kabine toplantısında konuşan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail’in böyle bir olasılığa karşı hazır olduğunu, patlamanın ülkede enerji kesintisine sebep olmayacağını duyurdu. Bir hafta sürmesi beklenen tamir çalışmalarına başlandığını belirten Mısır Doğalgaz Şirketi, patlamanın bir gaz kaçağı nedeniyle meydana geldiğini ve İsrail gibi Lübnan’a da doğalgaz verilemediğini açıkladı. Mısır Televizyonu ise patlamanın bir sabotaj olduğunu duyurdu.

Mısır’dan İsrail’e sevk edilen doğalgaz konusunda ileride meydana gelebilecek problemlere önlem almak isteyen Netanyahu, Gazze yakınlarındaki doğalgaz alanlarının derhal faaliyete geçirilmesini ve Eilat ile Aşdod limanları arasında, Süveyş Kanalı’na paralel bir kara köprüsü işlevinde olacak bir boru hattının yapılması projelerinin acilen hayata geçirilmesini istedi. İsrail kıyıları yakınlarında 2010 sonunda keşfedilen zengin doğal gaz yatağının ise 2012’de kaynak olarak kullanılabileceği açıklandı. İsrail, elektriğinin yarısı doğalgaz kullanarak üretiliyor.

Mübarek’in barışa katkıları yadsınamaz

Kudüs’te bulunan 32 Avrupa ülkesinin 430 parlamenterine yaptığı konuşmada İsrail Devlet Başkanı Şimon Peres otuz yıllık iktidarı boyunca İsrail-Mısır Barış Anlaşması’nın devam etmesi için çaba gösteren ve bu sayede Ortadoğu’da çıkabilecek bir savaşı önleyen Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’in barışa önemli katkıları olduğunu vurguladı. Bu sayede birçok Arap ve İsrailli’nin hayatını kurtardığını söyleyen Peres, Mübarek’in  bu yönü ile hatırlanacağını sözlerine ekledi.

İsrail barış yolundaki çabaları destekliyor

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu Mısır’daki politik krizin sonucunda ülkeye demokrasi gelirse barış anlaşması ile ilgili bir sorun olacağına inanmadığını belirtti. Netanyahu ayrıca: “İsrail Mısır’ın başına geçecek hükümetin barış anlaşmasına saygı göstermesini bekliyoruz. İran Mısır’ın Gazze’ye benzemesini istiyor bu unutulmamalı. İsrail barış yolundaki tüm çabaları destekleyecektir” dedi. Mısır’daki politik krizde İsrail, barış anlaşmasının geleceği ile ilgili endişeli olduğunu belirtiyor. Özellikle Mübarek Hükümeti’nin yerine gelmesi olası gözüken Müslüman Kardeşler’in anlaşmaya uymayacağı düşünülüyor.

İsrail birkaç cephede savaşa hazır olmalı

Görev süresi sona ermek üzere olan İsrail Genelkurmay Başkanı Gabi Aşkenazi, Herzliya Konferansı’nda yaptığı konuşmasında, Mısır başta olmak üzere Ortadoğu’da meydana gelen son gelişmelere değinerek farklı oyuncular arasındaki ilişkilerin değişmesi sonucunda İsrail’in birkaç cephede savaşa hazırlıklı olması gerektiğini” söyledi.