İsrail’in Genelkurmay Başkanı bilmecesi

Dünya
9 Şubat 2011 Çarşamba

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, 14 Şubat’ta görev süresi dolacak olan Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Gabi Aşkenazi’nin yerini alacak kişinin yardımcısı Tümgeneral Beni Gantz (52) olacağını açıkladı.

Genelkurmay Başkanlığına daha önce Tümgeneral Yoav Galant seçilmiş, ancak bu atama Galant’ın evinin çevresindeki kamu arazilerini izinsiz kullandığı iddiaları nedeniyle iptal edilmişti. Galant’la ilgili tartışmalar devam ederken, bu göreve geçici olarak atanması önerilen General Yair Naveh’e de itirazlar gelmesi üzerine Netanyahu seçimini Beni Gantz olarak açıkladı. Yüksek Mahkeme hafta içinde karara itiraz eden Galant’ın savunmasını dinleyecek. Kabine’nin savunma sonrası Gantz’ın atamasını onaylaması bekleniyor.

Haaretz Gazetesi, genelkurmay başkanlığı ataması sırasındaki yaşanan polemikler nedeniyle hükümeti sert bir dille eleştirdi. “İstikrarlı bir İsrail Ordusu olmadan İsrail de var olamazdı” diyen Gazete, Netanyahu-Barak koalisyonunu ihanetle suçladı.

İsrail ordusuna 1977’de paraşütçü olarak katılan Gantz son olarak ABD’de askeri ataşe olarak görev aldı. Evli ve 4 çocuk babası olan Gantz, askeri kariyeri yanı sıra Tel Aviv Üniversitesi’nden tarih diploması, Hayfa Üniversitesi’nde siyasi bilimler alanında, ABD’deki Ulusal Savunma Üniversitesi’nden (National Defense University) de ulusal kaynakların yönetimi alanında master dereceleri bulunuyor.