Liam Fox: İsrail-Filistin barışı İran’ı zayıflatabilir

Herzliya Konferansı’nda söz alan İngiltere Savunma Bakanı Liam Fox, “bölgesel ilişkiler İran için BM yaptırımlarından daha etkili olabilir” dedi

Dünya
9 Şubat 2011 Çarşamba

İsrail Güvenlik Forumu dahilinde düzenlenen Herzliya Konferansı’nda bir konuşma yapan İngiltere Savunma Bakanı Liam Fox, “İsrail, Filistin Özerk Yönetimi (FÖY) ile barış yaparak İran’ı nükleersizleştirme kampanyasını zirveye çıkarabilir” dedi.  Fox ayrıca İsrail’in FÖY ile Batı Şeria’daki yerleşimler konusunda yaşanan anlaşmazlık üzerine duran barış müzakereleri nedeniyle kendi seçeneklerini sınırlandırdığını ifade etti.

İngiltere Savunma Bakanı, İran’ı etkileyecek daha kuvvetli yaptırımlar için çabalarken, Ortadoğu’da gelişecek bir barış sürecinin gözlerden kaçmayacağını sözlerine ekledi. Fox, “İki devletli bir çözüme yönelik ilerleme -güvende ve varlığı evrensel olarak kabul görmüş İsrail ve yanında Filistin Devleti ile- İran’ın etrafındaki politik havayı etkisiz kılacaktır” dedi.

İran’ın uranyum zenginleştirme sürecini ‘felaket’ olarak niteleyen Fox, müzakere edilebilir bir çözüm istediklerini, İran’ın ise çözüme ulaşılması açısından yaklaşımını temelden değiştirmesi gerektiğini belirtti.

Bölgesel güçler ve komşuların İran tarafından yaptırımları hafifletmek için kullanılmadıklarına emin olmaları gerektiğini belirten Fox, “Yaptırımlar ancak bölge ülkeleri ve komşularının işbirliği ile etkili olacaktır. Yaptırımları engelleyenler İran sorununun barışçıl çözümüne de engel oluşturmaktadırlar” dedi. Bölgede olanların kendi ülkesinin ulusal güvenliğini, vatandaşlarının güvenlik ve refahını doğrudan etkilediğini belirten Fox, “Dünya’nın bir bölümünde oluşan olaylar tüm dünyayı tehdit edebiliyor” dedi. İngiltere’nin Muhafazakâr kısım tarafından yönetilen hükümetinin, Geçmişte FÖY ile olan çatışmaları sebebiyle İsrail’e uygulanan silah ambargosundan sonra günümüzde ülkesinin İsrail ile çift yönlü savunma ilişkilerinden keyif aldığını vurgulayan Fox, bu ilişkiler sayesinde İngiliz askerlerini Afganistan’da canlı tuttuklarını belirterek sözlerini noktaladı.