İSRAİL DEVLET BAŞKANI ŞİMON PERES: “Yeni nesil taş atmak yerine iPhone kullanıyor olacak”

İsrail Devlet Başkanı Şimon Peres Ortadoğu’yla ilgili hedeflerini paylaştı ve Filistinlilere tekrar barış görüşmelerine başlamaları çağrısında bulundu

Dünya
9 Şubat 2011 Çarşamba

İsrail Devlet Başkanı Şimon Peres XI. Herzliya Konferansı’nda yaptığı konuşmada,  İsrail ile Filistin Özerk Yönetimi (FÖY) arasındaki barış görüşmelerini tekrar başlatma çağrısında bulundu. Şimon Peres, gençlerin şiddetten kaçınıp teknolojiye kucak açtığı bir Ortadoğu hayal ettiğini söyledi. Her iki tarafın da birbirine olan güvensizliğinin henüz aşılamaz bir durumda olmadığını belirten Peres, “Tarih artık sabırsız ve hızlı adımlarla ileriye koşuyor. Ya biz de onunla ileriye koşacağız ya da o bizsiz ilerleyecek” dedi.

Filistinlilere, İsrail ile uzlaşmaları çağrısını yapan Peres, barışın turizme hız kazandıracağını, ayrıca bu sayede modern fabrikaların açılabileceğini, enerji, su, çevre koruması, ticaret gibi önemli alanlarda işbirliğinin geliştirilebileceğini vurguladı. Geçmişte önyargıyla bir çok hatalar yapıldığını söyleyen Peres, “Geçmişte Filistinlilerin, İsrail’de sağ görüşlü bir hükümetin iki devletli bir çözümü kabulleneceğine inanmadığını gördük.  Ama yanıldılar. Biz de Filistinli yetkililerin, 5 milyon Filistinli mültecinin geri dönmesi için sürekli ısrar edeceklerini düşündük. Ama biz de yanıldık. Yeni nesiller taş atmak yerine iPhone kullanıyor olacak” dedi.

Şimon Peres ayrıca yüksek teknolojiye yapılacak yatırımların, geleceğin Ortadoğusu’nda çıkabilecek ayaklanmalara çözüm olacağını söyledi. Peres, “Bazı hükümetler, diğer ülkelerin demokratikleşme çağrılarına cevap vermeyi reddediyorlar ancak kapılarını yabancı yatırıma açmaya son derece hevesliler” dedi.

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile Mısır üzerine yaptıkları görüşmeyi de aktaran Peres, “Dünyadaki lider şirketlere harekete geçmeleri için çağrıda bulunulması gerektiğini, bu şirketlerin de olumsuz cevap vermeyeceklerini düşündüğümü söyledim.” Ortadoğu Dörtlüsü’nün (AB, ABD, Rusya ve BM) politik aktivitelerin yanı sıra ekonomik aktiviteleri de gerçekleştirebilecek bir birim kurması gerektiğini çünkü böyle bir birimin sorunlu ülkelere, iş dünyasından büyük yardım sağlayabileceğini belirttiğini söyleyen Peres, bu yardımların maddi değil, bu ülkelerde yüksek teknoloji merkezleri açarak olması gerektiğini bu sayede binlerce kişiye iş imkanı oluşturulmuş olacağını belirtti.