BOSNA MÜFTÜSÜ CERİC: “Irkçılığın tehlikelerini çocuklarımıza öğretmek için Holokost’u öğrenmeliyiz”

Gündem
9 Şubat 2011 Çarşamba

Auschwitz’de düzenlenen anma töreninde söz alan Bosna Müftüsü Mustafa Ceric, yaptığı konuşmada, sadece Holokost kurbanlarının anmanın yeterli olmadığını,  gelecekte ırkçılık, antisemitizm ve İslamofobia’nın yaşanmaması için Holokost öğretisinin de yaygınlaştırılması gerektiğini vurguladı. İşte Müftü Ceric’in akıllarda kalan konuşması:

“Gelecek soykırımları önlemek için, burada Auschwitz’de, kurbanları anlamak ve sempati duymaktan çok daha fazlasını yapmalıyız. Bu soykırımı gerçekleştiren faillerin psikolojilerini anlamamız gerekli. Önceleri  normal olan insanların, başka insanlardan  ve halklardan nefret edip, onların hepsini sistematik olarak yok etme aşamasına hangi nedenlerin  getirdiğini  öğrenmemiz gerekli. Masum insanlara karşı yapılan soykırımları destekleyenler hakkında da bilgi sahibi olmamız ve onları uzaktan incelememiz gerekli. Onlar hakkında daha fazla bilgi  edinmemiz gerekli. 

Holokost’u ve soykırımı sadece bir tarihi vaka olduğu için  öğrenmek yeterli olmaz; çocuklarımıza ırkçılık, antisemitizm, İslamofobia ve diğer insani tahammülsüzlük örneklerinin tehlikelerini öğretmek nedeni ile de (Holokost’u) öğrenmemiz gerekli. 

Genç nesillere, demokrasiye, insan haklarına değer vermeyi öğretmeyi, nefreti,    tahammülsüzlüğü, etnik çatışmaları reddetmeye yüreklendirmeliyiz ki; “Birdaha asla” hakikaten gerçek olup Auschwitz ve Srebrenica asla tekrar etmesin.

Bugün burada Auschwitz’de geleceğin geçmişten daha iyi olması umudu ile bir aradayız. Birlikte dua edelim. (…)”