İlk kez bu kadar geniş katılımla Türkiye Holokost Kurbanları Anma Töreni’nde

BM kararı ile her yıl düzenlenen Uluslararası Holokost Kurbanları Anma Töreni bu yıl 1 Şubat’ta Auschwitz Ölüm Kampı’nda yapıldı. Türkiye’nin resmi olarak katıldığı törende Cumhurbaşkanı adına Dışişleri eski Bakanı Yaşar Yakış, Başbakan adına ise Devlet Bakanı Egemen Bağış hazır bulundu. Türkiye’den ayrıca, akademisyen, gazeteci ve yazarlardan oluşan kalabalık bir grup da törendeydi.

Gündem
9 Şubat 2011 Çarşamba

UNESCO’nun inisiyatifi altında Yahudilerle Müslümanlar arasında köprüler kurmayı hedefleyen Alaaddin Projesi, Uluslararası Holokost Kurbanları Anma etkinlikleri kapsamında Auschwitz Kampı’na bir gezi düzenledi. Fransız hükümetinin de destek verdiği etkinliğe, Müslüman ülkeler başta olmak üzere birçok ülkeden devlet ve hükümet yetkilileri, akademisyenler ve gazeteciler katıldı.

200’e yakın davetli ve katılımcılar, Auschwitz ziyareti öncesinde Paris Belediye Sarayı’nda akşam yemeğinde ağırlandı. Grup, ertesi gün, 1 Şubat’ta ise özel uçakla Polonya – Krakov, ardından da Auschwitz’e ulaştılar.

Anma etkinliklerinin ilk bölümü Auschwitz Kampı’nda gerçekleşti. Kampın gezilmesinin ardından 3 dinin temsilcileri birer konuşma yaptılar. Bosna Müftüsü Mustafa Ceric’in, “Şayet insanlar Holokost’tan ders alsaydı Srebrenica’da binlerce Müslüman, sadece dinsel kimlikleri için öldürülmezdi,” sözü anma törenine damgasını vurdu. Tel Aviv Başhahamı Meir Lau da, “Biri bana Auschwitz’in başka bir gezegen olduğunu söyledi. Ben ise ‘hayır’ dedim. Bak sabah Paris’te idik, iki saatlik bir uçuş ve Auschwitz’e geldik. Burası medeniyetin tam da göbeği” diyerek Holokost ve soykırımın medeni dünyanın tam ortasında gerçekleştiği gerçeğini bir kez daha hatırlattı.

Eksi 13 derece gerçekleşen anma töreni, anıta çelenk bırakılmasıyla son buldu. Türkiye adına ise çelengi Devlet Bakanı Egemen Bağış ile Dışişleri eski Bakanı Yaşar Yakış bıraktı.

Anma etkinliğinin ikinci bölümünde ise Auschwitz-I Ölüm Kampı gezildi. Anma, Almanya eski başbakanı Gerhard Schroeder ve Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun katıldığı bir panel ise son buldu.

Türkiye’den kimler katıldı?
Auschwitz’de düzenlenen törende Türkiye’yi Cumhurbaşkanlığını Özel Temsilcisi Dışişleri eski Bakanı Yaşar Yakış ve Başbakanlık adına Devlet Bakanı Egemen Bağış temsil etti. Ayrıca, Topkapı Müzesi Başkanı Prof. İlber Ortaylı, Bahçeşehir Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Enver Yücel, Prof. Binnaz Toprak, Prof. Cengiz Aktar, Yael Habif, gazeteci- yazar Sedat Ergin, Ali Bayramoğlu, Hasan Cemal, Fehmi Koru, Gazeteci ve Yazarlar Derneği Başkanı Cemal Uşak ve sinemacı Güneş Çelikcan da törene katılan Türk heyeti arasında yer aldılar. Törende Türkiye Musevi Cemaati’ni ise İzak Kolman temsil etti.

Dünyadan Katılımcılar
Törene toplamda 40 ülkeden yaklaşık 200 kişi katıldı. Polonya, Cezayir, Mısır, Irak, Rusya Federasyonu, ABD ve Ürdün’den resmi devlet ve hükümet temsilcileri yer alırken Fransa, Belçika, İsrail, Tunus, Fas ve Filistin Yönetimi’nden de akademisyen, gazeteci ve yazarlar katıldı.