Sevgililer Günü bahane Şubat’ta konserler şahane!

<p class="MsoNormal"><span>Son günlerde tartışılan alkol yasağı ve peşinden gelen “hayatın anlamı” muhabbeti gündemdeki yerini korurken, sevgililerin ve kendilerini her minvalde sevgili hissedenlerin favori ayı Şubat’a giriverdik. Ben de naçizane konulara toptan bir yorum katmak amacıyla; “aşk ve sevgiyse hayatın anlamı müzik de olmazsa olmaz coşkusudur bu yolculuğun” deyip noktayı koyuyorum</font></span></p>

TUNA SAYLAĞ Sanat
2 Şubat 2011 Çarşamba

Geldi, geliyor derken hevesimiz kursağımızda kaldı. Vanessa Paradis’den söz ediyorum; ünlü Fransız sanatçı 7 Şubat’ta Haliç Kongre Merkezi’nde vereceği konseri, aldığı bir film teklifi nedeniyle iptal etti, bizim de umudumuz bir başka bahara kaldı.

OPERA VE BALE SEVENLERDEN MİSİNİZ?

Yıkılma kararı alınana kadar opera ve bale denince akla hemen AKM gelirdi. Yerini tutacak bir yer henüz inşa edilemedi ama Kadıköy’deki Süreyya, tarihi binası ve şahane tavanlı mütevazı salonuyla opera/bale severlere ev sahipliği yapmaya devam ediyor. Mekânda, 11-12-15 ve 17 Şubat tarihlerinde Offenbach’ın ölümsüz eseri ‘Hoffmann’ın Masalları’ Operası’nı; 8-19-23-26 günlerinde ise Don Kişot Balesi’ni izleyebilirsiniz. Ayrıca ayın ilk günlerinde M.Leihg’in ‘Mançalı Şövalye’si, son günlerinde de tarihi gerçeklerle kurgunun bir arada kullanıldığı ‘Wolfgang ve Lorenzo’ namı diğer ‘Âşıklar Okulu’ (Mozart) müzikalleri sahnelenecek. Sevgililer Günü’nü Chopin ve Gershwin ile kutlamak isteyenler için Piyanist Burçin Büke süper bir seçim, 14 Şubat’ta Süreyya’da sizi bekliyor olacak.

İKSV SALON’DA SÜRPRİZLER BİTMİYOR

Salon, farklı dalda etkinliklerin sergilendiği ismine yaraşır bir performans mekânı. Şubat ayında da dünyaca beğeni toplayan isimleri misafir etmeye devam ediyor. İsrailli ünlü müzisyen Chen Zimbalista ve yazar Alain de Botton bu ayın en çarpıcı konuklarından. Bu bağlamda Salon’da 10–11 Şubat’ta İzlanda’nın soğuk ve mesafeli görüntüsünü sıcak ve hüzünlü melodileriyle kıran Òlafur Arnalds’ı; 18-19 Şubat’ta lirik sesiyle Amerikalı genç cazcı Sara Gazarek’i; 23 ve 24’ünde ise kendi tarzında seslendireceği J. Sebastian Bach’ın eserleri eşliğinde ritim ustası Chen Zimbalista’yı seyredebiliriniz. Ayrıca yazar ve modern felsefeci Alain De Botton’un ‘aşk, iş, felsefe, seyahat’ hakkındaki fikirlerini öğrenmek ve kendisine soru sormak istiyorsanız, 15 Şubat Salı akşamını ajandanıza not edin. Bunların dışında Tilt, Bomba ve İkiz, alternatif performanslar olarak Salon’da seyredebileceğiniz tiyatro oyunlarından bazıları.

BORUSAN MÜZİK EVİ’NDE BİZDEN MÜZİSYENLER

Borusan Müzik Evi genç Türk müzisyenleri lanse eden, onlara kapılarını açan bir kuruluş; çiçeği burnunda cazcılar, klasikçiler burada seyirciyle buluşma imkânı buluyorlar. Bu ayın ilk konuğu Hazerfen Ensemble. Çağdaş müziğin ülkemizde yaygınlaşması için çalışmalar yapan topluluk, 3 Şubat Perşembe akşamı gerçekleştireceği konserde konuklarıyla üç semavi dine gönderme yapacak. Arjantinli-Amerikalı Yahudi besteci Osvaldo Golijov, ‘Kör Isaac’ın Rüya ve Duaları’ adlı yaylı çalgılar dörtlüsü ve Klezmer tarzı klarnet için yazılmış olağanüstü bestesini; İsrail doğumlu Filistinli besteci Samir Odeh-Tamimi halkının trajedisini yansıtan eserini; son olarak da Rus Ortodoks Lera Auerbach da, 2 numaralı Yaylı Çalgılar Dörtlüsü ‘Primera Luz’ (İlk Işık) adlı paçasını seslendirecek. 10 Şubat’ta ünlü piyanist Toros Can’dan H. Purcell ve P.Manoury’den eserler dinleyeceğiz. Yurtdışında hayli yaygın olan bakır nefesli çalgılar topluluklarının Türkiye’deki en iyi temsilcilerinden olan Golden Horn Brass Quartet, 12 Şubat’ta Offenbach’tan Beatles’a uzanan bir türler repertuarı sunacak. 25 Şubat’ta ise Polonyalı çellist Pawel Frejdlich ve piyanist Metin Ülkü, Bach’ı, Özkan Manav’ı  ve daha birçok besteciyi kapsayan dört yüz yıllık bir dönemin müziğini gerçekleştirmek üzere bir araya gelecekler.

CRR SEYİRCİSİNE KAVUŞUYOR

Yaklaşık bir aylık bir aradan sonra CRR Konser Salonu yeni etkinlik takvimiyle müzikseverlere ‘merhaba’ diyor. Şubat ayında her zevke hitap eden programlar var. İşte bazı örnekler: 9 Şubat’ta Bülent Özveren’in sunumuyla 51 kişilik Kent Orkestrası, ‘Unutulmaz Film Müzikleri’ni sunacak. 11’inde Zeynep Tanbay’ın ARAZ adlı dans gösterisini, 16’sında Franz Liszt Oda Orkestrası beraberliğinde Ulucan kardeşleri (2 keman, bir piyano) dinleyebilirsiniz. Şef Ender Sakpinar yönetimindeki Berlin Oda Orkestrası, çelloda Benedict Kloeckner ve obuada Ramon Ortego Quero eşliğinde 19 Şubat Cumartesi akşamı klasik eserlere tekrar hayat verecek. Ünlü piyanist Fazıl Say ve trompetçi Gabor Boldoczki, 22-23 Şubat’ta Rengin Gökmen yönetimindeki CRR İstanbul Senfoni Orkestrası ile buluşarak seyirciye ‘Trompet Konçertosu’nun ahengini yaşatacak. Aynı orkestra 28 Şubat’ta ünlü piyanist Pierre-Laurent Aimard’a eşlik edecek.

KLASİK MÜZİK TİRYAKİLERİ İÇİN

Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası İstanbul’un iki yakasındaki konserlerine devam ediyor. Şef Sascha Goetzel idaresindeki orkestra 23 Şubat akşamı, CKM’de piyanist Markus Schirmer’e eşlik edecek. Konserin tekrarı ertesi akşam Lütfi Kırdar UKSS’de gerçekleşecek. Son dönemlerin yükselen yıldızlarından dört albüm sahibi piyano sanatçısı Sa Chen, 17 Şubat akşamı İstanbul Resitalleri kapsamında Fulya Gösteri Merkezi’nde Scarlatti, Liszt ve Ravel’in eserlerinden oluşan bir repertuar sunacak.

Aynı mekânda şef Gürer Aykal yönetiminde gerçekleşen İDSO konserleri, 18 Şubat’ta, flüt sanatçısı Bülent Evcil ve obuacı Sezai Kocabıyık’ı; 25’inde ise fagot sanatçısı Tolga Alpay’ı dinleme fırsatı sunuyor. Carl Orff’un eşsiz eseri Carmina Burana’yı da burada koro eşliğinde izleyebilirsiniz.

Cem Mansur’un konser öncesi bilgilendirici sohbetiyle daha da çekici hale gelen Akbank Oda Orkestrası konserleri, 16 Şubat’ta CKM’de ertesi gün de CRR’de gerçekleşecek. ‘Barok Yansımalar’ adlı dinletide, trompette Rheinhold Friedrich’e kulak vereceğiz.

SIRA GELDİ GENÇ MEKÂNLARA…

Babylon’un bu ayki yıldızı hiç kuşkusuz şimdiden biletleri tükenen genç diva Macy Gray. Sevgililer Günü ve onu izleyen Salı akşamı Babylon’da sahne alacak ünlü Amerikalı şarkıcı, şimdiye kadar 5 kez Grammy’e aday oldu ve “En İyi R&B Kadın Vokal” dalında büyük ödülü kazandı.

GHETTO’da Şubat’ın öne çıkan ismi ‘A Girl Like You, You’ll Never Know’ gibi parçalarıyla tanınan Edwyn Collins... Şarkıcı son albümü ‘Losing Sleep’ ve 90’lara damgasını vurmuş hitleriyle 24 Şubat gecesi seyircisine unutulmaz bir konser deneyimi yaşatacak. 11 Şubat akşamı Türk Pop Müziği sevenler Ghetto’da olsun! Göksel unutulmayan 45’likleri sizin için söyleyecek!

BAROK MÜZİĞİN CAZİBESİ

Beyoğlu Akbank Sanat da yaratıcı ve özgün programlarıyla sanatseverleri çekmeye devam ediyor. Barok Günleri kapsamında, İzmir Barok ve solistleri soprano Linet Şaul, viola da gamba ustadı Friederike Heumann, Les Musiciens de Saint-Julien ve barok gitarda Hopkinson Smith, ay boyunca mekânda unutulmaz dinletiler sunacaklar.

İŞ SANAT’TA SÜPER PROGRAM

İş Sanat’taki etkinliklere anı anına bilet bulmak artık hayal oldu. Birbirinden nitelikli programlarıyla müzikseverlerin ilk adreslerinden biri bu güzel salon. 5 Şubat’ta Alexander Liebreich şefliğindeki Münih Oda Orkestrası, yeni müziğe ilgisiyle tanınan çellist Johannes Moser’e eşlik ederken, icra edilecek parçalar, izleyenleri bir zaman yolculuğuna çıkaracak. 17 Şubat’ta sahne alacak olan Brezilyalı şarkıcı, piyanist ve söz yazarı Eliane Elias ‘Bossa Nova Stories’ adlı albümüyle gönlünüzü fethedecek. Beş gün sonra aynı sahnede şef John Storgårds yönetiminde Deutsche Kammerphilharmonie Bremen ve trompette Håkan Hardenberger, Nina Rota’dan Haydn’a, Piazzola’dan Mozart’a çok farklı dönem ve bestecilerden oluşan renkli bir program sunacak. Ayın son konuğu Candan Erçetin; sevilen sanatçıyı Dünya Şarkıları’yla izlemek isterseniz 24 Şubat’ta İş Sanat’ta olun!

Hatırlatmadan geçemediklerim

Caz severlerden ve müzik eleştirmenlerinden tam not alan konserleriyle Fatih Erkoç & Kerem Görsev Trio 10 Şubat’ta CKM’de

Yılların eskitemediği çok yönlü sanatçı Zülfü Livaneli,11 Şubat’ta Bostancı Gösteri Merkezi’nde

İflah olmaz romantikler için İsveçli Jay-Jay Johanson, sesi ve piyanosuyla 14 Şubat’ta Bronx Pi Sahne’de

Deborah Davis Quartet, sevgililer için dört gün süresince İstanbul Jazz Center’da

Gitarıyla Akdeniz tarzı bestelerine can veren Yaşar, 19 Şubat’ta Jolly Joker Balans’ta

Ünlü grup Mor ve Ötesi, 26 Şubat’ta Otto – Santral’da

Sevgililer Gününüzü müzikle kutlamayı ihmal etmeyin!