Mısır’daki Yahudiler şikâyetçi değil

Mısır, yaşanan halk hareketiyle tarihi günler yaşarken, ülkedeki İsrailliler durumlarından şikayetçi değil.

Dünya
2 Şubat 2011 Çarşamba

Mısır’ı 30 kadar İsrailli öğrenci ile ziyaret eden tur rehberi Amos Abidov eve erken dönme gibi bir planlarının olmadığını belirtti. İsrailli tur rehberi ve Arapça öğretmeni Abidov, Mısır’ı gezerken “Kahire’deyiz ve İsrail’e yakın zamanda dönme planımız yok. Restoranlara gidiyoruz, taksilere biniyoruz, kafelerde oturuyoruz,” şeklinde düşüncelerini belirtti.

30 öğrenciden oluşan grup Mısır’a Arapça çalışma amaçlı gitti. Abidov’un müdürlük yaptığı okul, Arap kültür ve dilini daha iyi tanımak için öğrencilerini yılda iki kez bu tip geziye çıkarıyor.

Grup İsrail’i Mısır’da isyanın başladığı gün terk etti. Abidov “Kahire’deki ayaklanmaları duymuş olsak da kimse korkmadı ve iptal etmedi,” şeklinde durumu özetledi.

Abidov, “İsrailli ve turist olarak bize olan tutum çok dost canlısı. Açıkçası, Mısır’a olan daha önceki ziyaretlerime göre daha iyi. Mısırlılar kendilerini anlatmak ve mücadelelerini herkese açıklamak istiyorlar. Geçtiğimiz günlerde piramitlerden dönüşte protestoların içinden geçtik ve insanlar kalabalıkta geçebilmemiz için yardım etti.

Maceracı değiliz, buradaki insanlar hayat tecrübesiyle eğitilmiş ve kötü maceralar aramıyorlar. Yazılmakta olan Mısır tarihinin ortasındayız. İsraillilerin korkacak bir şeylerinin olduğuna inanmıyorum.”

Mısırlı Yahudiler güvende

Bu arada ABD’de yer alan Mısırlı Yahudiler Birliği de, Mısır’da yaşayan Yahudilerin durumunun iyi olduğunu açıkladı. Birlik, üyelerine gönderdiği mesajda, Mısır Yahudi Cemaati Başkanı Weinstein ve İskenderiye Cemaati Başkanı Yusuf Gaon ile görüştüklerini belirterek, onlardan gelen mesajlara yer verdi. Mısır Yahudi Cemaati’nin önde gelenleri güvenlikleri ile ilgili bir sorun olmadığını, sinagoglarının polis koruması altında olduğunu belirttiler.