Obama tarihe ‘Mısır’ı kaybeden başkan’ olarak geçecek

İsrail’in Haaretz gazetesine göre ABD, Mısır ve Tunus’a yardım etmekte zorlanıyor.

Dünya
2 Şubat 2011 Çarşamba

İsrail’in önde gelen gazetelerinden Haaretz son dönemde Mısır’da yaşanan ayaklanmaları Amerikan Başkanı Jimmy Carter döneminde gerçekleşen İran İslami Devrimi ile karşılatırdı.

Haaretz gazetesinde yer alan bir yazıya göre Jimmy Carter tarihe ABD’nin stratejik ortağı iken İran’ı kaybeden Başkan olarak anılırken, Barack Obama ise Türkiye, Mısır ve Tunus’u kaybeden Başkan olarak anılacak.

ABD’nin başarısız Irak çıkarması ve ekonomik krizin ulaştığı nokta Obama’nın liberal politikalarıyla birleşince Washington küresel etkisini yitirdi. Amerikan yönetimi ile olan bağlantıları ve iyi ilişkileri sayesinde ayakta kalan hükümetler ise birer birer düşmeye başladı.

Obama başkanlık ziyaretlerine Türkiye, Mısır ve Suudi Arabistan ile başladı. Ülkesi ile İslam ülkelerinin ilişkilerini ‘ben sizlerden biriyim’ mesajıyla güçlendirmek istedi.

Obama Ortadoğu’daki en önemli sorunun İsrail-Filistin sorunu olduğunu savundu ve barış görüşmelerini başlatmak için hazırlandı; ancak süreç başarısız oldu.

Obama bu arada Batılı gazeteler tarafından Arap ülkelerine karşı tutumu ve yaşlı, kök salmış liderle olan sempatisi nedeniyle eleştirildi.

Haaretz gazetesine göre Obama Mısır’da yaşananlardan sonra eleştiri oklarına hedef olmaya devam edecek. Amerikan Başkanı Mısır’daki muhalefet liderleri ile yakın temasa geçmediği için, Mübarek’ten hapisteki muhalefet üyelerini çıkarmasını talep etmediği için ve hatta İsrail Başbakanı Netanyahu’yu yerleşim yeri inşasını durdurmaya ikna edemediği için eleştirilecek.