Uluslararası Holokost Kurbanları anısına 27 Ocak’ta tarihi tören

BM’nin Uluslararası Holokost Kurbanlarını Anma Günü olarak ilan ettiği 27 Ocak günü için Türkiye’de ilk kez Neve Şalom Sinagogu’nda çok özel bir anma töreni yapıldı. Türk Dışişleri Bakanlığı’nın katılımı ile düzenlenen bu ilk resmi anma töreninde İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve Dışişleri Bakanlığı adına Büyükelçi Ertan Tezgör hazır bulundular.

Şalom
28 Ocak 2011 Cuma

Cemaat yönetici ve bireylerinin de kalabalık bir katılımla hazır bulundukları törene ayrıca Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, Adalar Belediye Başkanı Mustafa Farsakoğlu, DP Genel Başkanı Nemık Kemal Zeybek, CHP İl Başkanı Nebil İlseven de katıldı.

Tören öncesinde Primo Levi’nin “Bunlar da mı insan?” adlı fotoğraf sergisi ve “Auschwitz Ölüm Kampı’nın Kurtarılışı - 27 Ocak 1945” adlı belgesel gösterildi. Açılış konuşmasını ise Süzet Sidi ‘Holokost öğretisinin gerekliliği’ üzerine yaptık.

Keman virtüözü Sevil Ulucan’ın 100 yıllık bir geçmişe sahip Klezmer kemanı ile sunduğu dinletinin ardından Türkiye Musevi Cemaati Başkanı Sami Herman söz aldı ve “Yüce Yahudi soykırımı, eşi benzeri olmayan, insanı insan yapan tüm değerleri ezip geçen, uygarlık adına her ne varsa tümünü birden yok eden ötekileştirmenin, ayrımcılığın, ırkçılığın, tahrip çılgınlığının zirvesidir” mesajını verdi. İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu da “Asırlardır İstanbul’da hep sevgi, hoşgörü, kardeşlik üzerine ve ayrımcılık yapmamak üzere yaşadık ve bundan sonra da yaşamaya azimliyiz” diyerek birlik mesajları verdi.

Tören sırasında Holokost kurbanları anısına Hahambaşı Rav İsak Haleva ve Vali Hüseyin Avni Mutlu tarafından iki mum yakıldı. Tören Sevil Ulucan’ın dinletileri ile sona erdi.


tören sırasında ayrıca Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin ve Diyanet İşleri Başkanı Prof. Mehmet Görmez’in mesajları okundu.

Davutoğlu: “Tarifsiz vahşetten gerekli ders alınmalı”
“Türkiye insanlığa karşı emsalsiz bir suç olan Yahudi soykırımının hatırlanması ve bu tarifsiz vahşetten gerekli derslerin çıkarılması için uluslararası düzeydeki bilinçlendirme çabalarına desteğini maddi ve manevi olarak sürdürecektir.”
Şahin: “Benzer acılar bir daha yaşanmasın”
İnsanlığın ortak vicdanını yaralayan bu trajedi karşısında aziz milletimizin ayrılmaz parçası olan Musevi vatandaşlarımızla aynı duyguları paylaşıyor ve benzer acıların bir daha yaşanmamasını diliyorum.
Görmez: “İnsanlık dışı tutumları nefretle kınıyorum”
Tarihte Yahudilere karşı işlenmiş olan insanlık suçu başta olmak üzere bütün insanlık dışı tutumları nefretle kınıyorum.

27 Ocak  nasıl  doğdu?

2005 yılında BM Genel Kurulu’nda alınan kararla, Auschwitz’in kurtuluşunun yıldönümü olan 27 Ocak, Uluslararası Holokost Kurbanları Anma Günü olarak kabul edildi. Türkiye dahil, 109 üye ülkenin imza attığı karar BM tarihinde bu denli geniş katılımla kabul gören ilk karar oldu.