Efes Pilsen tarih oluyor…

Kurulduğu günden bu yana sayısız başarılara imza atmış, ülkemizde gençlerin basketbol eğitimine büyük katkılar sağlamış olan Türk basketbolunun önde gelen takımlarından olan Efes, son çıkan alkol yasa tasarısı ile tarih oluyor

Yakup KOHEN Spor
27 Ocak 2011 Perşembe

Kurulduğu günden bu yana sayısız başarılara imza atmış; on üç kez Türkiye Ligi, dokuz kez Türkiye Kupası, dokuz kez Cumhurbaşkanlığı ve bir kez Avrupa Koraç Kupası şampiyonluğu bulunan ve bunun yanı sıra iki kere de Avrupa 3.lüğü elde eden, Türk basketbolunun lokomotifi olan Efes Pilsen, son çıkan alkol yasa tasarısıyla tarih oluyor.

Türkiye’nin yaklaşık 30 ilinde küçük çocuklara yönelik ücretsiz basketbol eğitimi veren ve çocuklara basketbol sevgisini aşılamakla kalmayıp Türkiye’de basketbolun gelişiminde çok önemli rol oynayan, Hidoları, Mirsadları ve daha nicelerini yetiştiren Efes Pilsen, alkol firması adını taşıdığı ve kötü örnek teşkil ettiği nedeniyle kapanma tehlikesi yaşıyor, Türk basketboluna bütün bu katkıları nedeniyle. Ee tabii, gençlere basketbolu sevdirmek ve onlara ücretsiz eğitim vermek, Türkiye’nin en iyi basketbolcularını yetiştirmek, Avrupa’da kulüpler düzeyinde ilk şampiyonluk kazanan Türk takımı olmak gerçekten de kabul edilebilir bir durum değil bizim ülkemizde…

Efes Pilsen yönetiminde şu anda tamam mı yoksa başka bir isim altında devam mı tartışmaları yaşanırken, kulislerden yükselen seslerden iki tanesi ağırlık basıyor gibi: Anadolu Efes ya da Efes Spor Kulübü adı altında Türkiye’de mücadele etmeye devam etmek ya da Avrupa’dan bir takıma isim hakkını verip sponsor olmak. Efes Pilsen Başkanı Tuncay Özilhan’ın basketbol tutkusu ve Türk basketbolunu geliştirme isteği Efes’in başka bir isim altında Türk liginde mücadele etmeye devam etme ihtimali ağır bassa da Efes Pilsen’in reklam açısından dezavantaja uğrayacağı bir gerçektir ve bunu göz önünde bulundurup da Avrupa’da sponsorluk yöntemiyle bir birleşme modeli (Fenerbahçe Ülker gibi) uygulaması da ihtimaller dahilindedir. Umarım, Tuncay Özilhan Türk sporunu bu ülkedeki bir takım insanlardan daha fazla düşünür ve bir şekilde Efes’i Türk basketbolu içerisinde tutmayı başarır. Efes Pilsen’siz bir basketbol ligi, patatessiz biraya benzer!

EUROLEAGUE’DE TOP 16 HEYECANI

Geçen hafta oynanan Euroleague top 16 ilk maçları nefes kesti. Grubunu ikinci sırada tamamlayan ve top 16 kurasına ikinci torbadan giren Fenerbahçe Ülker; Olympiakos,Valencia ve Zalgiris Kaunas ile aynı grupta buluyor. İlk maçta grubun ve şampiyonluğun önemli favorilerinden Olympiakos’u deplasmanda 14 sayı farkla yenen Fenerbahçe aldığı bu galibiyetle gruptan çıkma yolunda çok önemli bir adım atmış oldu. 2000’li yılların efsane guardı Sarunas Jasikevicius’u transfer ederek kadrosunu güçlendiren Fenerbahçe Ülker’in bu galibiyetten sonra Final Four ümitleri iyice artmış durumda.

Euroleague’deki diğer temsilcimiz Efes Pilsen ise üçüncü torbadan girdiği top 16 kurasına, Fenerbahçe Ülker’e göre daha zorlu takımlardan oluşan bir gruba düştü. Real Madrid, Siena ve Partizan ile aynı grupta yer alan Efes Pilsen, 10 sayı öne geçtiği maçta sonlara doğru yaptığı savunma hatalarıyla maçı zor da olsa 60-58 alarak kendi evinde önemli bir galibiyet almış oldu.

Öte yandan Kadınlar Euroleague play-off eşleşmelerinde Fenerbahçe ile Galatasaray rakip oldu. Grubunu namaglup 10’da 10 galibiyetle tamamlayan Fenerbahçe favori gözükse de, derbilerin sonucu çok da belli olmaz.