27 Ocak Uluslararası Holokost Anma Günü

Dünya
27 Ocak 2011 Perşembe

27 Ocak, en büyük toplama ve ölüm kampı olan Auschwitz- Birkenau’nun kurtuluş günü olarak tarihe geçti. Birleşmiş Milletler Meclisi 2005 yılında aldığı bir kararla bu günü, Nazi kurbanlarının anılmasına adayarak Uluslararası Holokost Anma günü ilan etti. BM üyesi her ülke, Holokost kurbanları anmak ve ülkesinde Holokost ile ilgili eğitici programlar geliştirmek ile yükümlü. Her ülkenin kendi adına gelecek soykırımları önleyecek bilinci yaratması gerekiyor. Bu bilince sahip her ülke Holokost inkârcılığını kabul etmeyip din ile etnik farklılıklara dayalı ayırımcılık ve şiddeti kınaması gerekiyor.

Holokost’u anlamak diğer soykırımları, insan hakları ihlallerini anlamak ve algılamak adına çok önemlidir diyen Uluslararası Holokost Eğitim, Anma ve Araştırma Birliği, aynı zamanda çocuklara Holokost’un ve insan hakları ihlalinin öğretileceği pedagojik bir programı da hazırlıyor. UNESCO, Uluslararası Holokost Anma Günü 26 Ocak 2011 tarihinde UNESCO’nun Paris merkezinde UNESCO’nun antisemitizm ile mücadeledeki rolünü de vurgulayacağı bir seminer ile başlayacak. Holokost Anıları adlı bir serginin de açılışının yapılacağı ertesi günde UNESCO çalışanlarına yönelik Yad Vaşem ve pedagojik yaklaşımlarını konu alacak bir seminer de düzenlenecek. UNESCO okullarının bulunduğu İsrail, Almanya ve Kanada’da İnsan Hakları ve Holokost öğretimi konulu bir atölye çalışması gerçekleşecek.

Bu özel gün dünyanın birçok şehrinde Holokost’un anılacağı etkinliklerle dolu. Amerikan Holokost Müzesi, 27 Ocak’ta diplomatların, Holokost kurtulanları ve halkın katılımı ile bir mum yakma töreni düzenliyor. Polonya’da düzenlenecek anma törenleri Varşova’daki Getto Kahramanları Anıtı önünde başlayacak. Polonya Cumhurbaşkanı Bronislaw Komorowski ve Varşova Valisi Hanna Gronkiewicz-Waltz tarafından düzenlenen törene en üst düzeyde katılım bekleniyor. Birçok elçilik temsilcisi, sivil toplum ve dini organizasyonlar, izci grupları ve okulların katılacağı törende Holokost anılacak. Yerel Yahudi bir organizasyon ve Varşova Valiliği tarafından ortaklaşa düzenlenen etkinlikler çerçevesinde tüm şehir halkı 27 Ocak tarihinde camının önüne bir mum koyarak Holokost kurbanlarını anmaya davet edildi. “Herkesin Holokost anısını zihinlerde canlı tutma sorumluluğu var” diyen yetkililer Prózna sokağında Holokost kurbanlarının adlarının okunduğu törenin ardından bir Yahudi oyunu sergilenecek ve dua okunacak.

Ülkemizde  Holokost Anma günü 27 Ocak perşembe günü Neve Şalom Sinagogu’nda Dışişleri bakanlığı temsilcilerinin katılımı ile gerçekleşecek.