Lübnan İran’ın uydu devleti mi oluyor?

Lübnan’da Şii Hizbullah ile Sünniler arasında hükümet tartışmaları sürerken İsrailli milletvekili Şaul Mofaz Hizbullah’ın Lübnan’ı bir İran uydu devletine çevirmek istediğini iddia etti

Dünya
27 Ocak 2011 Perşembe

İsrail Parlamentosu (Knesset) Dış İlişkiler ve Savunma Komitesi Başkanı Şaul Mofaz İsrail-Lübnan sınırına yaptığı ziyaret sırasında Hizbullah’ın son durumu hakkında konuştu.  Mofaz Lübnan’daki Şii-Sünni çekişmesine bir süredir İran tarafından müdahale olduğunu, Hizbullah’ın Lübnan’da bir İran uydu devleti kurma olasılığının yüksek olduğunu söyledi. Mofaz, sınır gezisinde Lübnan’daki gelişmelerin yol açabileceği olası senaryolar karşısında İsrail Ordusu’nun hazırlıkları ve sınırda Hizbullah’ın konuşlandırdığı mevziler hakkında bilgi aldı.

Hizbullah Lideri Hassan Nasrallah ise örgütün kanalı olan Al-Manar’a verdiği röportajda kimsenin Lübnan Başbakanı olmasına karşı olmadıklarını fakat geçici Başbakan Saad Hariri’ye destek vermeyeceklerini açıkladı. Öte yandan Lübnan’daki Sünni liderler Hizbullah’ı Sünnileri ve parlamentodaki çoğunluğu görmezden gelerek zorlama bir Başbakan seçmemesi konusunda uyardı. Baş müftü Muhammed Rashid Kabbani önderliğindeki grup, parlamentodaki Sünni çoğunluğu temsil ettiği için Saad Hariri’yi destekleyeceklerini açıkladı.