Kudüslü Araplar İsrail vatandaşlığını tercih ediyor

Filistinli liderler İsrail ile barış görüşmelerine başlamak için İsrail’in Doğu Kudüs’teki yerleşimlerini durdurmasını ön koşul olarak ileri sürerken yapılan bir araştırma Kudüslü Filistinlilerin İsrail nüfus cüzdanını tercih ettiklerini ortaya koydu

Dünya
27 Ocak 2011 Perşembe

Washington Post Gazetesi’nin haberine göre ABD’li araştırma kuruluşu Penchter’e bağlı Ortadoğu Dış İlişkiler Konseyi’nin Doğu Kudüs’te yaptığı bir anket, bu şehirde yaşayan Filistinlilerin İsrail vatandaşı olmayı tercih ettiğini ortaya koydu.

Kudüs’te yaşayan 1039 Filistinlinin katılımı ile yapılan ankette “İsrail ile Filistin arasında barış olup bir Filistin Devleti kurulursa hangi ülke vatandaşlığını seçersiniz?” sorusuna çoğunluk İsrail yanıtını verdi.

Ankete katılanların yüzde 35’i “İsrail’i tercih ederim” derken, yüzde 30’u “Filistin’i tercih ederim” dedi. Yüzde 35’lik bölüm ise kararsız kaldığını söyledi veya yanıt vermedi.

Kudüs’ün bölünmesine açıkça karşı çıkan Doğu Kudüslüler ankete göre İsrail sınırında kalan yeni bir eve taşınmayı tercih edeceklerini belirttiler. Ankete katılanların yüzde 40’ı Filistin yerine İsrail Devleti vatandaşı olmak için farklı bir mahalleye taşınmayı düşünebileceklerini, yüzde 54’ü ise oturdukları mahalle iki devletli çözümde İsrail tarafına bırakılırsa, Filistin’e taşınmayacaklarını belirtti.

İsrail vatandaşlığını seçenler hareket serbestisi, iş ve eğitim olanakları, yüksek gelir ve sağlık sigortasını sebep gösterirken, Filistin vatandaşlığını seçenler milliyetçi duyguların kararlarında etkili olduğunu açıkladılar.

Ankette çıkan diğer sonuçlara göre katılanların yüzde 4’ünün aylık gelirleri 1300 dolar civarında. Doğu Kudüslülerin yüzde 56’sı haftada bir kez İsrail’in iç bölgelerini ziyaret ederken, yüzde 60’ı İsrail’in Akdeniz kıyısındaki sahillerine erişimin kendileri için önemli olduğunu belirtti.