Abbas: “İsrailsiz Filistin Devleti kurulamaz”

Tek taraflı devlet ilanı için dünya devletleri ile yoğun bir şekilde görüşen Abbas, El Cezire’ye verdiği demeçte İsrail’in işbirliği olmaksızın bir Filistin Devleti kurulmasının imkansız olduğunu dile getirdi

Dünya
27 Ocak 2011 Perşembe

22 Ocak’ta El Cezire Televizyonu’na konuşan Filistin Özerk Yönetimi (FÖY) Lideri Mahmud Abbas, Filistin Devleti’nin İsrail’le bir anlaşma yapılarak kurulacağını, İsrail’in işbirliği olmaksızın bağımsız bir Filistin Devleti’ne sahip olma seçenekleri bulunmadığını söyledi. Filistin Devleti’nin kurulması için çaba harcamaya devam edeceklerini belirten Abbas, Eylül ayına kadar bir gelişme olmaması durumunda halkın ayaklanabileceğini, bu durumun da tehlikeli sonuçları olabileceğini hatırlattı.

Daha önce birçok kez barış müzakerelerine dönülmemesi halinde ellerinde, tek taraflı Filistin Devleti’nin ilanı gibi, farklı seçenekler bulunduğunu belirten Abbas’ın bu açıklaması dikkat çekti. Batı Şeria’daki Yahudi yerleşim inşaatları durdurulmadan İsrail ile barış görüşmeleri için masaya oturmayacağını açıklayan Abbas, görüşmelerin yeniden başlamaması durumunda ise tek taraflı bağımsız devlet ilanı seçeneğine gideceklerini belirtmişti. Dünya devletlerinin Filistin Devleti’ni tanımasına yönelik temaslarda bulunan Abbas’ın girişimleri sonucunda Brezilya, Arjantin, Şili, Ekvator, Bolivya, Uruguay, Venezüela, Guyana ve Rusya 1967 sınırları içinde başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir Filistin Devletini tanıdıklarını açıklamışlardı. Bu son gelişmenin Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev’in geçen haftaki ziyareti sonrasında gelmesi ise dikkat çekiyor.

Lieberman’ın haritası
Tüm bu gelişmeler olurken, İsrail Dış İşleri Bakanı Avigdor Lieberman gelecekteki Filistin Devleti’nin geçici sınırlarını içeren bir harita taslağı hazırladı. Lieberman İsrail tarafından yapılan bu girişimin İsrail’in barış yolunda adım atmak istediğinin göstergesi olduğunu söyledi. Haaretz Gazetesi, Lieberman’ın bu girişimiyle İsrail’in üzerindeki ‘1967 sınırları çerçevesinde bir Filistin Devleti kurulması’ konusunda yapılan uluslararası baskıları azaltmayı hedeflediğini belirtti.
Filistinli Baş Müzakereci Saeb Erekat, Lieberman’ın hazırlattığı ve Batı Şeria’nın yarısının Filistin topraklarında kaldığı harita için “şaka gibi” terimini kullandı. Filistin Devleti’nin kurulacağını ve İsrail’in bunu durduramayacağını söyleyen baş müzakereci, Filistin Devleti’nin geçici sınırlarla kurulmasının asla kabul edilemeyeceğinin de altını çizdi. Erekat Lieberman’ın hazırlattığı haritanın İsrail’in ve Netenyahu hükümetinin gerçek niyetini ortaya koyduğunu ve bunun İsrail-Filistin barışından çok uzak olduğuna inandığını belirtti.