WikiLeaks Tunus’u “uyandırdı”

Ülkeyi 23 yıldır demir yumrukla yöneten Bin Ali, halkın çıkardığı isyan sonucunda Suudi Arabistan’a kaçtı. Tunus iki ay sonra genel seçimlere hazırlanıyor

Dünya
22 Ocak 2011 Cumartesi

Tunus’ta geçen ay üniversite mezunu bir gencin intiharıyla başlayan ‘eğitimli işsiz’ isyanı öğrencilerin ve halkın da desteğiyle büyüyerek ülkeyi 23 yıldır demir yumrukla yöneten Cumhurbaşkanı Zeynel Abidin Bin Ali iktidarının sonunu getirdi. Uzun suredir Başkan Zeynel Abidin Ben Ali’nin çarpık yönetiminden mutsuz olunmasına rağmen, ABD Konsolosluğu yazışmaları WikiLeaks’te yayınlanınca halk protestoları arttı. Bin Ali, 14 Ocak’ta kaçarak Suudi Arabistan’a sürgüne gitti. Göstericilerin isteği olan Ben Ali’nin ülkeyi terk etmesi bile rahatsızlığı azaltmadı. Protestoların çoğunluğu barışçılken, başkan gittikten sonra ana tren istasyonu yakıldı ve dükkânlar yağmalandı. Onlarca tutuklu hapishane yangınında öldü.

14 Ocak’ta Başbakan Muhammed Ghannouchi geçici olarak kontrolü ele aldı. 15 Ocak’ta Anayasa Mahkemesi’nin Bin Ali’nin görevinin sona erdiğini açıklamasıyla Parlamento Sözcüsü Fuat Mebazaa devlet başkanlığı görevini devraldı ve iki ay içinde seçim sözü verdi.

ABD Elçisi Robert Godec; ‘‘İç halkadaki bozulma büyüyor. Ortalama Tunusluların bile bundan haberi var ve şikâyetlerin sesi yükseliyor. Tunuslular Bin Ali’nin eşi Leyla Trabelsi’yi ve ailesini sevmiyor, hatta onlardan nefret ediyor. Rejim karşıtları gizliden gizliye onunla dalga geçiyor” dedi. Suudi Kralı Abdullah, Bin Ali ve eşinin ülkeye vardığını, krallığın onları memnuniyetle karşıladığını ve ülkesine dönebilmesi için barış dilediklerini bildirdi.

Çölleri, kumlu plajları ve tarihi eserleriyle bilinen Tunus’tan binlerce turist kurtarıldı. Amerikan turistleri bu ülkeye gitmemeleri konusunda uyarıldı. Uluslararası bir insan hakları organizasyonuna göre polisin sert önlemleri 66 ölümle sonuçlandı.

Aralık ayında WikiLeaks tarafından açıklanan belgelerde ABD’li yetkililer, Bin Ali ve kardeşlerinden ‘Aile’ olarak bahsederken onları Tunus ekonomisini yöneten bir mafyaya benzetmişti. Başkanın eşi Leyla’nın özel bir okul yapımından büyük miktarda kâr elde ettiğinden bahsediyordu. WikiLeaks ülke elitlerinin yolsuzlukları üzerindeki peçeyi kaldırdı. Başkanlık ailesinden ne kadar nefret edildiğini açıklayan bir telgraf ise bloke edildi.