İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak’tan yeni parti

Pazartesi günü, İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, lideri olduğu İşçi Partisi’nden ayrılacağını duyurdu

Dünya
22 Ocak 2011 Cumartesi

İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, lideri olduğu Avoda (İşçi) Partisi’nden ayrıldı. Barak, kendisiyle birlikte İşçi Partisi’nden ayrılan dört bakan ile Atszmaut (Özgürlük) adlı yeni bir parti kurma çalışmalarına başladı. Hükümetten ayrılan isimler arasında Savunma Bakan Yardımcısı Matan Vilnai, Tarım Bakanı Şalom Simhon, Sanayi, Ticaret ve Çalışma Bakan Yardımcısı Ori Noked ve milletvekili Eynat Wilf de bulunuyor.

Ehud Barak verdiği kararı ve yeni kuracağı partinin ideolojisini söyle anlattı: “Biz yeni bir akım yaratıyoruz. Kurduğumuz parti siyonist, merkez odaklı ve demokratik olacaktır.” Barak, önceliklerini “Arap dünyası ve Filistinlilerle barış ve ulusal birliğin sağlanması ile ekonomik canlanma” olarak sıraladı. Barak, İsrail’in zorlu testlere maruz kaldığını ancak yeni kuracağı partinin bu testlerden başarıyla geçeceğine inandığını belirtti.

İsrail Savunma Bakan Yardımcısı Matan Vilnai, İşçi Partisi’nin üyelerine bir mektup göndererek içinde bulundukları siyasi ortamda parlamenter yaşamın barınamadığını ve parti üyelerinin, parti ve başkanının aleyhine çalıştıklarını; bu yüzden İşçi Partisi’nden ayrıldıklarını belirtti.  Barak, Meclis Komisyonu’na yaptığı açıklamada İşçi Partisi üyeleri arasındaki büyük ideolojik görüş farklılıklarının bulunduğunu belirtti. Barak, İşçi Partisi’nden ayrılmasının gerekçesinin parti içinde yaşanan sürtüşmeler olduğunu söyledi. Bakan, İşçi Partisi’nden ayrılışını “evimizi, yuvamızı, sevdiğimiz, ait olduğumuz yeri bırakıyoruz” diyerek özetledi.

Barak ve 4 bakanı Netanyahu koalisyonunda kalmayı planlıyor. Ancak İşçi Partisi’nden Sosyal Güvenlik Bakanı Yitshak Herzog, Azınlıklar Bakanı Avishai Braverman, Sanayi, Ticaret ve Çalışma Bakanı Binyamin Ben-Eliezer, Netanyahu’nun aşırı sağcı politikalarına göz yuman Barak nedeniyle hükümetten istifa etme kararı aldılar.

Bazı kaynaklar, çıkmaza giren Filistin-İsrail barış görüşmeleri nedeniyle İşçi Partisi üyelerinin Barak’ı Netanyahu koalisyonundan çıkmaya zorladığını belirtti. Barak’ın yeni bir parti kurup İşçi Partisini bölerek amacının koalisyonda kalmak olduğu iddia edildi. Gelişmeleri değerlendiren Kadima Partisi Lideri Tzipi Livni, “Netanyahu hükümeti için kötü bir gün olabilir ancak İsrail için umut verici bir gün” diye konuştu.