Reklam Dünyası Eli Acıman’a veda etti

Türkiye’nin ilk reklamcısı ve reklam ajansı kurucusu Eli Acıman geçtiğimiz hafta 92 yaşında hayata gözlerini yumdu.

Toplum
22 Ocak 2011 Cumartesi

Eli Acıman, 14 Ocak Cuma günü Neve Şalom Sinagogu’nda ailesi ve sevenlerinin  katıldığı  dini törenin ardından Ulus Musevi Mezarlığı’nda toprağa verildi

Acıman’ı son yolculuğuna uğurlayanlar  arasında  Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı,  işadamı Erdoğan Demirören de vardı.

1919’da İstanbul’da doğan Acıman, 1936 yılında Saint Joseph Lisesi’nden mezun olduktan sonra 1939 yılında İngiltere’ye giderek gazetecilik eğitimi aldı.

İlk reklamı Şen Şapka 

İngiltere dönüşü Vakko’nun kurucusu Vitali Hakko’nun isteği üzerine ilk reklamını Eylül 1943’te Şen Şapka için hazırladı.  1944’te Vitali Hakko ve Mario Began’la ortak olarak Faal Reklam Acentesi’ni kurarak  reklamcılığa başladı.

Acıman, 1957 yılında Afif Erdemir ve Nesim Natan ile Faal Ajans’ı kurdu.

Bir süre sonra ajansı ortaklarına teslim ederek Amerika’ya giden Acıman, ABD’li reklam ajansı J. Walter Thompson’da yazar ve müşteri direktörü olarak çalıştı.

Acıman, Thompson’ın Paris ofisinde de kısa bir süre üretici danışman olarak görev yaptı.

1965 yılında Faal Ajans kapanınca Türkiye’ye dönen Eli Acıman, kendi ajansını kurmaya karar verdi. Amerika’daki ajansların kurucularının adını taşımasından yola çıkarak ajansın adını Acıman Ajans koydu. İş başvurusunda bulunan kişilerin gönderdiği zarfların üzerinde Manajans ifadesini gören Acıman, ajansın adını daha sonra Manajans olarak değiştirdi.

Reklamcılık sektöründe birçok yeniliğe imza atan Eli Acıman 1972 yılında Uluslararası Reklamcılık Derneği’nin Türkiye kolunu kurdu ve 1987’e kadar başkanlığını yaptı.

1985 yılında ise Reklamcılar Derneği’nin kurucu başkanı oldu. 1990 yılında Avrupa Reklam Ajansları Birliği (EAAA) sekizinci altın madalya ödülünü Türkiye’den Eli Acıman’a verdi.

Acıman, Mediacat yayın grubunun sahibi Pelin Özkan tarafından kaleme alınan ve reklam sektörünün yapı taşlarının söyleşilerinin yer verildiği    ‘Hayatımız Reklam’ kitabında ABD’li Thompson’la yaptığı ortaklıktan duyduğu pişmanlığını dile getirmişti.

Pek çok sloganın üreticisi

Turgut Özal’ın elinde o ünlü dolmakalemiyle çıktığı “İcraatın İçinden” programının arkasındaki isim, pek çok ünlü sloganı hafızalara kazıyan Eli Acıman,   “Kral bira, lüks bira” (1969, Tuborg), “Soylu yün halı” (1976, Saray), “Fark edilirsiniz” (1977, Beymen), “Hizmette sınır yoktur” (1980, YKB) ve “Sony varken Sony alınır” (1987) gibi birçok sloganın üreticisiydi.

Manajans’ın  edebiyat ve reklam dünyasına kazandırdıkları…

Sanat ve edebiyat dünyasından pek çok kişinin yolu Manajans’tan geçti. Manajans’ta görev alan yazarlar arasında Egemen Berköz, Ferit Edgü, Başar Sabuncu, Osman Ulagay, Okay Gönensin, Yılmaz Gruda, Engin Ardıç, Jak Deleon, Füsun Akatlı, Necati Tosuner, Süreyya Berfe ve Duygu Asena da bulunuyor.

Türk reklam sektöründe de birçok reklamcı Manajans’tan yetişti. Manajans’tan görev yapan reklamcılar, Ersin Salman, Nazar Büyüm, İzmir Tolga, Haluk Mesci, Hulki Aktunç, Faruk Atasoy, Paul McMillen, Yavuz Turgul, Jeffi Medina, Ege Ernart, Güven Turan, Süleyman Nebioğlu, Batu işmen, Metin Aroyo, Sait Aytemur, Haluk Sicimoğlu, Zafer Ataylan, Murat Egemen, Değer Dilek, Cem Bilge, Vural Sözer, Doğan Yarıcı, Mehmet Ali Türkmen, Şenay İşözen, Figen İşbir olarak gösteriliyor.