Bölge silahlanıyor tansiyon yükseliyor

Son dönemlerde Ortadoğu’daki militan grupların hızlı bir şekilde silahlanması ve İsrail’e yönelik saldırıların artması, bölgenin tansiyonunu yükseltti. Uzmanlar, “savaş çanları çalıyor” yorumunu yaptı.

Şalom
12 Ocak 2011 Çarşamba

Son haftalarda Gazze’den İsrail’e roket saldırılarının artması bölgenin tansiyonunu yeniden yükseltti. 2008 yılının sonunda İsrail’in düzenlediği operasyonunun ardından kesilen saldırılar, yeniden sıklaştı. Hamas’ın geçtiğimiz iki yıllık süreçte silahlanmasını arttırdığı, eskiye göre daha etkili roket saldırıları düzenlediği görülüyor. Yılbaşı öncesinde Negev Bölgesi’ne isabet eden bir roket, 14 yaşındaki bir kızın yaralanmasına neden olurken, Gazze’den atılan lazer güdümlü roketler İsrail ordusuna ait tankların zırhını delmeyi başardı.

HİZBULLAH DA SİLAHLANIYOR

Son dönemlerde Hizbullah da bölgeyi tehdit eden bir güç olarak sahnedeki yerini aldı. The Economist dergisi, 2006 yılındaki Lübnan Savaşı’ndan bu yana, Suriye ve İran’ın Hizbullah’ın silahlanmasına büyük katkı sağladığını, menzil alanı uzun ve vuruş gücü yüksek 50 bin kadar Scud füzesinin Hizbullah’a transferinin gerçekleştiğini belirtti. Hizbullah’ın füze menzilinin İsrail’in Hayfa’da yer alan doğal gaz kaynaklarını vurabilecek menzile ulaştığı belirtiliyor.

 

HAMAS’TAN DİĞER MİLİTAN GRUPLARA “Saldırıları durdurun”

Diğer taraftan İsrail’in yeni bir operasyon düzenlemesinden endişe eden Hamas, Gazze’deki diğer militan grupları, roket saldırılarını durdurmaları için uyardığını duyurdu. Ancak uzmanlar bu uyarıların saldırıları durdurmada yetersiz kaldığı ve Hamas’ın küçük militan gruplar üzerindeki etkisinin azaldığı yorumunu yaptılar.

Haberin devamı için tıklayınız:

https://www.salom.com.tr/news/detail/18145-Hamastandiger-militan-gruplara-ISRAILE-SALDIRILARI-DURDURUN-cagrisi.aspx