Şehir ışıkları /Biraz detoksa ne dersiniz?

<p class="MsoNormal"><span>Yanlış anlamayın, benimki yılbaşı akşamı, yemeği içmeyi çok kaçıranlara önerilen ballı, rezeneli detoks çayı değil! Reçetem, sizi günlük kaygılarınızdan uzaklaştıracak, ruhunuzu dinginleştirerek beyninizi detokslayacak bir formül; içeriği bir tutam müzik, iki tatlı kaşığı dans, biraz resim, biraz da tiyatrodan oluşuyor. Aslan payı kuşkusuz, her zamanki gibi müziğin...</font></span></p>

TUNA SAYLAĞ Sanat
5 Ocak 2011 Çarşamba

Geçen ayki yazımda yıldızlı pekiyi verdiğim CRR Konser Salonu sanırım Aralık ayınız en şansız mekânıydı. Tam üç favori etkinliği kendisinden kaynaklanmayan sebeplerden dolayı iptal edildi. İki Flamenko gösterisi İspanya’daki havaalanı grevinin azizliğine uğrarken, 20’sinde bir konser verecek olan İspanyol şarkıcı Estrella Morente de, babasının ani kaybından dolayı İstanbul’a gelemedi. Bu ay CRR, son iki - üç senenin Ocak’ında olduğu gibi, yeni yılın programını oluşturmak için kısa bir süreliğine faaliyetlerine ara verdi.

 Ocak ayında sepetimizde yine, olmazsa olmaz klasik/alternatif müzik programları, dans gösterileri ve ilk kez değineceğim, çocuklara yönelik muhteşem etkinlikler var. Malum sömestr tatili yaklaşıyor, işi bilen, rakip sahne sanatları yatırımcıları birbirinden çekici, yurt dışı menşeli şovları ardı ardına sunmaya hazırlanıyorlar.

EN MASAL GÖSTERİLER MİNİK SEYİRCİLER İÇİN!

Galası İspanya’da yapılan ‘Disney Live! Mickey’nin Müzik Festivali’, 27 Ocak-6 Şubat tarihleri arasında Haliç Kongre Merkezi’nde. Gösteride Mickey, Minnie, Donald, Goofy ve 25 arkadaşı müzikli, danslı unutulmaz bir gösteri sunacaklar. 27 Ocak-13 Şubat arasında Holiday On İce ekibinden, rengârenk kostüm ve usta paten gösterileri eşliğinde ‘Alaaddin On Ice’ı, Maslak Parkorman’da çocuklarınız ya da torunlarınızla beraber seyredebilirsiniz. Benim favorim ise çocukluğumun masal kahramanı Pinokyo. 2-6 Şubat tarihleri arasında Harbiye Kongre Merkezi’nde sahnelenecek olan bu renkli müzikali izlerken Geppetto Usta ile kukla oğlundan hayat dersleri alacağız. Bu arada 1-9 Ocak arasında miniklerinizle keyifli bir vakit geçirmek, eşsiz yeteneklerin benzersiz gösterileriyle unutulmaz bir deneyim yaşamak istiyorsanız dünyanın en eğlenceli sirk gösterisini, Ümraniye Carrefoursa’daki Medrano’yu kaçırmayın! Sanatsever küçükler için Memet Ali Alabora’nın anlatıcı olarak katılacağı ve Sascha Goetzel’in yöneteceği Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası – Junior’ın 20 Ocak’ta Lütfi Kırdar’da vereceği konseri de farklı bir alternatif olarak önerebilirim.

İŞ SANAT’TA HER TELDEN

Klavsen sanatçısı Harry Bicket şefliğinde, tanınmış barok orkestralarından The English Concert 13 Ocak’ta İş Sanat’a konuk oluyor. Ünlü tenor Ian Bostridge’in, Händel’den aryalar seslendireceği konser, ayın ilgiyle beklenen etkinliklerinden biri. İngiltere’den Anadolu’ya, 18.yy’dan günümüze geçiyoruz. 15 Ocak’ta Türkiye’nin en önemli saz, söz ve ses ustası Neşet Ertaş’ın sunacağı ‘Bozkırın Tezenesi’ adlı proje, türkü ve bağlama severleri kendinden geçirecek. 29 Ocak’ı da bir yere not edin; o gece efsanevi Flamenko gitaristi Paco Peña ve grubu, flamenkocuların eşlik ettiği ve dansın müzikle buluştuğu yeni projeleri ‘Flamenco sin Fronteras/ Sınırsız Flamenko’yu sunacaklar. Bir İş Sanat klasiği haline gelen şiir dinletilerinin bu ayki konuğu ise ressam, yazar ve şair Bedri Rahmi Eyüboğlu; ‘İnsan Dediğin Derya Misali’ başlıklı dinletiyi 17 Ocak akşamı izleyebilirsiniz.

İSTANBUL’DA YEPYENİ BİR KONSER SALONU: FULYA SANAT

Kentimiz yakın zamanda yepyeni bir konser salonuna kavuştu. Beşiktaş Belediyesi tarafından işletilen mekân (Fulya- Selenium Plaza), şimdiden birçok etkinliğe ev sahipliği yapıyor. Bunlardan biri de daha önce MKM’de düzenlenen İstanbul Resitalleri. Bu kapsamda 2011’in ilk resitalini 13 Ocak’ta genç piyanist Edna Stern verecek. Halen Paris’te yaşayan ve “Diapason d’Or”, “Arte Best CD” gibi unvanlarla ödüllendirilen albümlerin sahibi olan Yahudi asıllı sanatçı, ilk kez geldiği İstanbul’da Beethoven, Bach/Busoni ve Liszt’den eserler seslendirecek.

Devlet Opera ve Balesi ve İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası da programlarını Fulya’da sunmaya başladılar. 14 Ocak’ta İDSO’dan Şef Ola Rudner yönetiminde (yine Yahudi asıllı) kemancı Sophia Jaffe’yi, 21’inde kemanda Cihat Aşkın, viyolonselde Wolfgang Boettcher’i, 28’inde ise aynı orkestra fakat farklı bir şef, Jurjen Hempel eşliğinde Borusan Kuartet’i dinleyebilirsiniz.

Cem Mansur yönetimindeki Akbank Oda Orkestrası yine tematik bir konserle karşımızda olacak. Kemancı Lara St. John’un solistliğinde, 26 Ocak’ta CKM, ertesi akşam CRR’de seyirciyle buluşacak olan topluluk, ‘Suyun Kıyısında Yaşam ve Ölüm’ başlıklı bir programla Venedik ile Buenos Aires’i bir araya getirecek, Vivaldi, Piazzola, Bossi ve Golijov’dan eserler seslendirecek.

Birçok klasik müzik konseri sözleşmiş gibi aynı tarihlerde icra ediliyorlar, bu yüzden işimiz zor, seçim yapmak doğrusu pek kolay değil. Yine 13 Ocak’ta, şef Sascha Goetzel, Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nı Leyla Gencer anısına Lütfi Kırdar’da yönetecek. Dinletiye sopranolar Nazlı Deniz Boran, Pervin Çakar ve Sirel Yakupoğlu sesleriyle renk katacaklar.

Efsane piyanist Martha Argerich ve arkadaşları 20 Ocak’ta Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall’da,  Beethoven’dan Schumann’a uzanan, ‘Masal Resimleri’ adlı romantik bir program sunacaklar. Ünlü kemancımız Ayla Erduran’ın da 40 yıllık dostuna eşlik edeceğini not düşelim.

İstanbul Kültür Üniversitesi Akıngüç Oditoryumu ve Sanat Merkezi, 2011 yılı açılış konserini, İran asıllı dünyaca ünlü keman virtüözü Farid Farjad ile yapacak. ‘Kemanı Konuşturan Adam’” olarak nitelendirilen Farjad, 14-15 Ocak’ta iki konser verecek.

Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası’na gelince; ay boyunca İdil Biret, Ruşen Güneş, Hande Dalkılıç, Suna Kan ve daha birçok sanatçının katılacağı konserler ilginizi bekliyor olacak.

BÜYÜLEYİCİ CİRQUE DU SOLEİL İLE HAYATI KUTLAYACAĞIZ!

O kadar yazıldı çizildi ki, daha vakit olmasına rağmen ben de sözünü etmeden duramadım. Dünyanın en büyük ve renkli gösteri topluluklarından Cirque du Soleil’i Akbank sayesinde nihayet canlı seyredebileceğiz. 19 Şubat-4 Mart tarihleri arasında İstanbul Abdi İpekçi Arena’ya konuk olacak olan bu görkemli grup, ünlü Saltimbanco (hayatın kutlanışı) gösterisini sahneleyecek.

Oİ VA VOİ BABYLON’U MESKEN TUTMUŞ

Aileleri Yahudi göçmeni olan Oi Va Voi (Yidiş dilinde ‘Aman Tanrım’) grubu, hemen hemen her sene Babylon’da sahne alıyor. Bu yıl da kuralı bozmayan topluluk, yoğun istek üzerine, trip, hop, klezmer ve Balkan ezgileriyle 21 Ocak’tan itibaren peş peşe üç gece Asmalımescit’i coşturacak. Söz Babylon’dan açılmışken,12 ve 13’ünde Texas’lı caz sanatçısı Della Miles’ı, 18’inde de Katalan asıllı kontrbas sanatçısı Renaud Garcia-Fons’u Akdeniz ezgileri eşliğinde bu mekânda dinleyebileceğinizi anımsatalım.

NOKTA ATIŞLAR

Yerim kalmadı ama hâlâ size duyurmak istediğim birkaç müzik etkinlik daha var. En azından isimlerini yazacağım sevgili ‘Şehir Işıkları’ okuyucuları...

Jolly Joker Balans’ta; 9 Ocak’ta İsveçli grup Pain Of Salvations, progresif rock sevenler için; Züleyha’nın on etnik dilde Livaneli Şarkıları adı altında yaptığı ‘Merhaba’ isimli albümün ilk konseri 11’nde.

Ghetto’da; Yunan ve Türk müzisyenlerden oluşan Café Aman, rembetikolarıyla 19 Ocak’ta; 20 Ocak’ta Doğan Canku ile ‘Geçmişten Günümüze’; 21 Ocak’ta Mor ve Ötesi.

Borusan Müzik Evi’nde; 15 Ocak’ta Burhan Öçal & Sabri Tuluğ Tırpan; 20 Ocak’ta Bilkent Piyano Üçlüsünden ‘Şostakoviç ile Bir Gece’.

Yaşamınızdan müzik hiç eksik olmasın!

VANESSA PARADİS DE GELİYOR

Türkiye ve özellikle İstanbul, ünlülerin uğrak yeri oldu. Eskiden hayalini bile kuramadığımız sanatçılar gelmek için adeta sıradalar. Yaz boyunca konser veren isimleri şöyle bir hatırlarsanız bana hak vereceksiniz. İşte bir ünlü daha önümüzdeki ay burada. Fransızların dünyaca tanınan sanatçısı (manken, şarkıcı, sinema artisti), Johnny Depp’in hayat arkadaşı Vanessa Paradis, Good Music in Town Festivali kapsamında 7 Şubat’ta, Haliç Kongre Merkezi’nde hayranlarıyla buluşacak. 

TURKOPHONY ALL STARS’DAN TÜRK CAZI

Buzuki sanatçısı Orhan Osman, üç yıl önce gerçekleştirdiği bu proje ile dünyanın farklı ülkelerinden virtüöz müzisyenlerle bir araya gelerek konserler veriyor. Bu çerçevede sanatçı, Anadolu ritimlerini ön plana alarak yaptığı bestelerini piyanist Eric Levy, davulcu Dave Weckl ve basçı Kai Eckhardt ile 14 Ocak’ta TRT Odakule Stüdyoları’nda, 15 Ocak’ta ise Beyoğlu’ndaki Maya World Music Club’da seslendirecek.