Grand Turismo 5 Yarış Simülasyonu

Rudi DİRİMAN Spor
5 Ocak 2011 Çarşamba

Bu hafta size uzun zamandır piyasaya çıkmasını beklediğim ve oyunu aldığım günden beri başından kalkamadığım Play Station 3’ün son harikası Grand Turismo 5 (GT5) yarış simülasyonundan bahsedeceğim.

Playstation fanlarının bildiği üzere GT serisi, 1998’de Play Station için özel olarak piyasaya sürülmüştü. İlk oyun olan Gran Turismo çok küçük bir ekibin uzun çalışmaları sonucu ortaya çıkmıştı. Play Station 2 için yaratılan Gran Turismo 3, konsolun çıkışını takip eden yıl içinde çıktı. Fakat GT5 için PS3 fanları yaklaşık beş yıl beklemek zorunda kaldı. Oyun dünyası için önemini anlatmak gerekirse, bugüne kadar seri 60 milyona yakın satmış durumda; sadece oyunun çıkmasını takip eden dört günde 2,4 milyon adet sattı.

Oyunun Türkiye pazarı içinse bir başka önemi ilk defa bir PS3 oyunu tamamı Türkçe olarak piyasaya çıktı. Oyunun bir başka özeliği ise Gran Turismo 5’te, toplam 756 adet standart araç bulunuyor. Yaklaşık 200 adet civarında Premium araç ile toplam araç sayısı 1000’i geçiyor.

OYUNUN BÖLÜMLERİ

Oyunu birçok farklı şekilde kullanabiliyorsunuz; ‘Hızlı Oyun Modu’ bölümünde tek kişilik yarış, zamana karşı yarış, drift yarışı ve iki oyunculu bölünmüş ekran seçenekleri bulunuyor. Pist editörü ile size verilen temaları kullanarak kendi pistlerinizi yaratabiliyor, bunları deneyebiliyor, yeniden düzenleyebiliyorsunuz, bu pistleri on-line olarak da arkadaşlarla paylaşabiliyorsunuz.

Kısaca oyunun bölümlerinden bahsetmek gerekirse, en üstte A Spec ve B Spec seviyeleriniz bulunuyor. A Spec’te kendi profiliniz ve arabanız ile yarışıyorsunuz. B Spec’te menajerlik sistemi geçerli oluyor. Bir pilot ve takımla anlaşıp pilotunuzu yarışlara hazırlıyorsunuz. Açıkçası bu modu pek tercih etmedim. A Spec’te size verilen belli bir miktar para ile yarışlara girip birinci olmaya ve hem para hem de araç kazanmaya çalışıyorsunuz. Ayrıca özel  lisanslar, oto galeri, ikinci el oto galerisi, antrenman, araç bakım ve kişiselleştirmelerini yaptığınız GT Auto, modifiye dükkânı, fotoğraf gezintisi, araç teslimatı ve açık lobi de oyunun bölümleri arasında bulunuyor.

ON-LINE BÖLÜM

Uykusuz gecelerin nedeni on-line bölüm. Bu bölümü de üç ana kategoriye ayırabiliriz. Bunlardan birincisinde sürekli değişen on-line araç dükkânında yarışlara katılabileceğiniz uygun aracı satın alabilirsiniz. Diğerinde ise dönemsel olarak yayınlanan hedefler doğrultusunda on-line oyuncular ile yarışabilirsiniz. Veya benim gibi on-line olarak bulunan odalardan size uygun yarışlarda maksimum 12 kişilik gruplarla yarışabilirsiniz. Eğer burada kendi arkadaşlarınızla on-line odanızı kurarsanız büyük ihtimal ile yarışlardan kendiniz alamayıp benim gibi sabahlayabilirsiniz.

MODİFİYE DÜKKÂNI

Oyunun en zevkli bölümlerinden biri, burada satın aldığınız araçları, kazandığınız yarışlar sonunda elinize geçen paralar ile modifiye edip, güçlendirebiliyorsunuz. Böylece modifiye edilmiş bir Mini Cooper ile Porsche veya Ferrari’ye kafa tutabiliyorsunuz.

MOTORSPORLARI DÜNYASI

Oyuna bağımlı olmamım bir başka nedeni de oyunda her türlü motor sporlarını gerçekleştirebilecek araç ve pistlerin bulunması. Oyun içerisinde Go-kart, ralli, Formula 1 ve pist yarışı gibi özeliklerini kullanabiliyorsunuz. Bugüne kadar mantığını pek kavrayamadığım Amerikalıların severek izlediği Nascar modunda kendinizi deneyebiliyorsunuz, hatta efsane pilotları Jeff Gordon’dan bu konuda ders alabiliyorsunuz.

ELEŞTİRİLER

Grand Tourismo 5’i için bugüne kadar yapılmış Play Station 3 oyunları arasında, özelikle yarış kategorisinde, en iyisi olarak kabul etsek bile eleştireceğimiz birçok noktası var. Bunların başında oyunda hasarsızlık modu geliyor. Yani arabayı duvara çarpsanız bile araç fazla bir hasar görmüyor ve bunu yansıtmıyor. Başka bir eleştiri noktası ise Premium denilen üst sınıf araçlar dışındaki otomobilleri kokpit görüntüsü bulunmuyor ve arabanızı bu şekilde kullanamıyorsunuz. Genel olarak son eleştirilen konuysa oyunun kullanışsız, pratik olmayan menüsü. Aracı modifiye etmek, tekrar yarışa girmek menüler arasında sıkça dolaşmanıza neden oluyor ki bu seviyede bir oyundan beklenmeyecek kadar kullanışsınız bir menü ile idare etmek zorunda kalıyorsunuz.

SON OLARAK

Oyunu oynayan herkes tarafından kabul edilen, oyunun en başarılı noktalarını sona bıraktık. Birincisi tabii ki GT5’deki arka plan grafikleri ve manzaralar. Grafikleri ve araç detayları, pistlerdeki manzaralar üst düzeyde.

Son olarak da tabii ki en önemli nokta gerçeklik duygusu; farklı araçların sürüş sırasında verdikleri tepkimeler, yoldan çıkışlar, motorun sesleri bu oyunun gerçekten sadece sıradan bir araba yarışı olmadığını, isminden de anlaşılacağı gibi bir simülasyon olduğunu kanıtlıyor. Zaten oyunun fanları bu oyun pahalı bir oyun olduğunu belirtiyorlar; çünkü mükemmel bir sürüş deneyimine ulaşmak için 7+1 ses sistemi, Logitech direksiyon ve yarış koltuğu gibi ek aksesuarlar ile oyun sizi bambaşka yerlere götürebiliyor.