İsrail tarihinin en önemli enerji kaynağı

İsrail’de yeni ortaya çıkartılan Leviathan doğal gaz yatağı ile ülkenin enerji dengelerinin değişmesi bekleniyor.

Ekonomi
5 Ocak 2011 Çarşamba

İsrail’de son birkaç gün içinde yapılan üretim testleri ön sonuçlarına göre, Leviathan bünyesinde 16 trilyon metreküp doğal gaz rezervi bulunduğu belirtildi. Üç boyutlu sismik araştırmalar sonucunda elde edilen bu rakamlara göre, bulunan gaz oranının, Tamar’daki gaz rezervlerinin tam iki katı olduğu saptandı. Hayfa’nın 130 kilometre açığında bulunan deniz altındaki doğalgaz yatağı 325 kilometrekarelik alanı kaplıyor. Noble Enerji CEO’su David L. Stover İsrail’i doğalgaz ihraç eden bir ülke konumuna getirme potansiyeline sahip olduğunu ifade etti ve “Leviathan tarihimizde yapılmış en geniş çaplı sondajdır” dedi.

Amerikan Noble enerji şirketi tarafından bulunan ‘Leviathan’ adlı yatağın değerinin 95 milyar dolar olduğu düşünülüyor ve tarihin en büyük sondajı olarak nitelendiriliyor.

İsrail kurulduğundan bu yana en önemli kaynak

İsrail Altyapı Bakanı Uzi Landau da doğalgaz yatağının İsrail kurulduğundan bu yana enerji konusunda alınan “en önemli haber” olarak değerlendirdi. Geçtiğimiz günlerde Kıbrıs Rum Kesimi ve İsrail arasında, açık denizde petrol ve doğalgaz aranmasını kolaylaştıran ve karşılıklı deniz hudutlarını belirleyen bir sınır anlaşması imzalanmıştı. Bu anlaşma ile Kıbrıs Rum Kesimi ve İsrail deniz sınırını belirlemiş ve böylece açık denizde yapılacak petrol ve doğalgaz araştırmalarının önü açılmıştı.