İran OPEC dönem başkanı oldu

Sudan'dan Arjantin'e, Hollanda'dan Mısır'a haftaya damgasını vuranlar...

Süzet DALVA Diğer
5 Ocak 2011 Çarşamba

AFRİKA

GÜNEY AFRİKA: Güney Afrika’nın Eastern Cape eyaleti Belediye Başkanı Thokozile Sokanyile, Nyandeni şehrinde dört kişinin yıldırım çarpması sonucu hayatını kaybettiğini açıkladı.

SUDAN: Sudan’da 9 Ocak’ta yapılacak referandumla ilgili düzenlenen anketlerde, halkın güneyin ayrılacağı görüşünde olduğunu gösterdiği belirtildi. El Cezire Televizyonu’nun internet sitesinde yer alan habere göre, Sudan Halk Kurtuluş Hareketi Genel Sekreteri Bikan Amum, “Ülke genelinde referanduma ilişkin anketler, güneyin kuzeyden ayrılacağını gösteriyor,” dedi.

AMERİKA

ARJANTİN: Arjantin’de kırsal kesimde ve yer kabuğunun derinlerinde 6,9 büyüklüğünde şiddetli bir deprem meydana geldi. Ülkenin kuzey kesiminde Santiago del Estero adlı yerleşim birimine 150 kilometre mesafede bulunan depremin merkezinin 563 kilometre derinlikte olduğu bildirildi.

ASYA

KUZEY KORE: Kuzey Kore’de nükleer tünel çalışmaları yapıldığı ortaya çıktı. Güney Kore gazetesi Chosun Ilbo, uluslararası görüşmelerde elini güçlendirmek isteyen Pyongyang’ın ülkenin kuzeydoğusundaki Punggye kasabası yakınında nükleer deneme yapmak amacıyla bir tünel kazdığını iddia etti. Gazete alanında yapılan kazıdan şimdiye kadar çıkan toprak miktarının, tünelin yaklaşık 500 metre derinliğinde olduğunu gösterdiğini, bunun da nükleer deneme için gereken derinliğin yarısı olduğunu kaydetti.

AVRUPA

HOLLANDA: Hollanda’da Türklere ait olan ve Hollanda Diyanet Vakfı’na bağlı bulunan Sultanahmet Camii, yılbaşı gecesi kimliği belirsiz kişilerin saldırısına uğradı. Hollanda Cami Derneği Başkanı Ramazan Gül, hasarın büyük olduğunu açıkladı.

ORTADOĞU

MISIR: Mısır’ın İskenderiye kentinde bir kiliseye düzenlenen intihar saldırısında 21 kişi öldü, 83 kişi yaralandı. Saldırının ardından Hıristiyan ve Müslümanlar arasında çatışma çıktı. Bin kişinin katıldığı yılbaşı ayini sonrası kilisenin önünde meydana gelen patlamada çevredeki bina ve araçlarda büyük hasar meydana geldi.

 

HAFTANIN REKOR SAYISI

1 milyon dolarlık araba

Ahmedinecad’ın 1 milyon dolarlık arabası

İran Cumhurbaşkanı Ahmedinecad’ın 2005’ten bu yana nadiren kullandığı 33 yaşındaki 1977 model ‘Peugeot 504’ marka otomobili, cumartesi açık artırmayla satışa sunuldu. Bedeli yaklaşık 2 bin dolar olan otomobile bir Arap ülkesinden 1 milyon dolarlık teklif geldiği bildirildi.

İran OPEC dönem başkanı oldu

36 yıl aradan sonra OPEC Başkanı seçilen İran, Ocak 2012’ye kadar, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) dönem başkanlığı görevini yürütecek.

 

Devlet televizyonu, OPEC’in Viyana’da Ekim 2010’daki toplantısında alınan karar doğrultusunda başkanlığın 1 Ocak’tan itibaren İran’a geçtiğini duyurdu.

Üye ülkeler OPEC dönem başkanlığını alfabetik sıraya göre bir yıllığına devralıyor. 36 yıl aradan sonra OPEC başkanı olan İran, Ocak 2012’ye kadar bu görevini yürütecek. İran, bir yıl boyunca OPEC bünyesinde yapılacak petrol bakanları düzeyindeki toplantılara başkanlık edecek.

Merkezi Viyana’da bulunan OPEC Genel Sekreterliği ile Başkanlığın farklı görev ve sorumlulukları olduğu bildirildi.