80 milyon dolarlık söz

Holokost’un en güçlü sembollerinden olan Auschwitz ve Birkenau Toplama Kampları Almanya, ABD, Avusturya, Hollanda, Norveç, İsveç, İsviçre, Çek Cumhuriyeti, Türkiye, Estonya ve Malta’nın yardımları ile korunacak

Dünya
5 Ocak 2011 Çarşamba

2009’da kurulan Auschwitz-Birkenau Yardım Fonu, ana kamp Auschwitz  I’i (Stammlager) ve yakınındaki uydu kampı Auschwitz III’ü (Birkenau) korumak adına kuruldu. Bu fonun bağışçıları arasında en büyük desteği veren ise Almanya. Geçtiğimiz günlerde Alman hükümeti, Nazi ölüm kampı Auschwitz-Birkenau’yu muhafaza etmek adına 80 milyon dolar ödemeyi taahhüt etti. Özellikle eski gaz odaları ve kampta işlenen suçların delilleri, çökme noktasına gelecek kadar kötüleşti.

İkinci Dünya Savaşı döneminde işgal altındaki Polonya’da SS’lerin yönetiminde bulunan kamp, 27 Ocak 1945’te Sovyet askerleri tarafından kurtarılmıştı. Çoğu Yahudi olmak üzere, 1 milyondan fazla kişi gaz odalarında veya zorla çalıştırılmaktan, hastalıklardan veya açlıktan öldü. Konu ile ilgili bir açıklama yapan Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle “Almanya Holokost anısını yaşatıp ilerideki nesillere aktarmadaki tarihi sorumluluğunun bilincindedir. Auschwitz-Birkenau, Nazi suçları ile eş anlamlıdır. Bugünün anıtı bu suçları hatırlatıyor” dedi. Auschwitz Müze Müdürü Piotr Cywinski ilk olarak 2008 yılında bir yardım talebinde bulunarak Holokost’un en güçlü sembolü olan kampın restorasyonu için 120 milyon Euro’nın gerektiğini belirtmişti. Zamanla yıpranmasına ek olarak yılda bir milyondan fazla ziyaretçinin baskısı altında bulunan barakaların, gaz odaları ve diğer binaların bir an önce onarılması gerekmekte.

AP Haber Ajansı’na konuşan Auschwitz Müzesi basın sözcüsü en acil onarılması gerekenin Birkenau Kampı’nda bulunan kadınlar koğuşundaki tuğladan oluşan 45 baraka olduğunu belirtti. Sözcü durumu şu sözlerle özetledi: “Yapı, inşa yöntemi ve suyun yeri alıp götürmesi nedeniyle şu an barakalar trajik durumdalar. Ufalanıyorlar ve her an çökebilirler.”

ABD 15 milyon Dolar, Avusturya 6 milyon Euro vaatte bulundu. Bunun yanı sıra Hollanda, Norveç, İsveç, İsviçre, Çek Cumhuriyeti, Türkiye, Estonya ve Malta farklı miktarlarda yardım sözü verdiler.