WikiLeaks: İran İsrail’i 10 dakikada vurabilir

WikiLeaks’ten gelen son bilgilere göre İsrail, İran’ın elindeki füzelerle kendisini vuracağından endişelenirken, Şam yönetimi İsrail jetlerinin Suriye üzerinden geçerek Tahran’ı bombalaması durumunda İran’a yardım etmeyeceğini belirtti

Dünya
5 Ocak 2011 Çarşamba

WikiLeaks’te yayınlanan bilgilere göre İsrail Genelkurmay Başkanı Gabi Aşkenazi, 15 Kasım 2009 tarihinde ABD Kongre delegasyonu ile yaptığı toplantıda İran’ın elinde İsrail’i 10 dakika içerisinde vurabilecek 300 füzenin bulunduğunu açıkladı.

ABD yetkilileri ile yapılan görüşmede Aşkenazi, Hamas ve Hizbullah roket tehdidinin her zamankinden daha fazla olduğunu ayrıca İsrail’in Hamas ile kapsamlı bir savaşa hazır olduğunu belirtti. Aşkenazi açıklamalarında “İsrail’i kapsamlı bir savaşa hazırlıyorum, hazırlıklar büyük olunca küçük bir operasyon yapmak, tam tersini uygulamak zorunda kalmaktan çok daha kolay” dedi. Belgelere göre Aşkenazi delegasyon ile yaptığı görüşmede roket saldırısı tehdidinin her zamankinden daha fazla olduğunu, bu nedenle İsrail’in savunma mekanizmalarına her zamankinden daha fazla önem verdiğini kaydetti.

İran tehdidi büyük olmakla beraber, İran’ın mali desteği ile ayakta duran Hamas ve Hizbullah’ı durdurmanın daha acil olduğunu sözlerine ekleyen Aşkenazi bir sonraki savaşın yine Gazze veya Lübnan’da olabileceğini belirtti. Hizbullah’ın elinde İsrail’in tüm noktalarına ulaşabilecek 40 bin roket bulunduğunu ve Hamas’ın Tel Aviv’i vurma yetkinliğinde olduğunu sözlerine ekledi.

Tel Aviv’de hayatın durması Hamas ve Hizbullah’ın ana hedeflerinden biri. Bu hedefe ulaşabilmek için çok sayıda roketi aynı anda İsrail’e göndermek gibi bir plan yaptıkları düşünülüyor. Mevcut roket stoklarının,  Hizbullah ve Hamas’ın İsrail ile uzun bir çatışmaya gireceklerinin en önemli göstergesi olduğu da gelen bilgiler arasında.

Aşkenazi, anti roket sisteminin bütün ülkeyi kapsayamayacağı için, başka savunma mekanizmaları da düşünüldüğünü kaydetti. Aşkenazi Dökme Kurşun Operasyonu’nda hatalar yapıldığını fakat asla kasıtlı olarak sivil halka zarar verilmediğini de sözlerine ekledi.

SURİYE’DEN İRAN’A: İSRAİL’E MİSİLLEME SALDIRISI YAPMAYIZ

WikiLeaks’te açıklanan bir belge, İsrail’in İran’ın nükleer oluşumlarını bombalaması durumunda, Suriye’nin misilleme saldırısı için İran’a yardım etmeyeceği açıkladı.

Şam’daki ABD Büyükelçiliği tarafından hazırlanan yazı 20 Aralık 2009 tarihli. Yazı o dönemde İran yönetiminin Şam’a yaptığı ziyaret sonrasında gelinen noktayı ortaya koyuyor.  İsmi verilmeyen Suriyeli bir yetkilinin açıklamalarına dayanan yazı Suriye’nin İran’a, İsrail’e karşı girişilecek bir misilleme saldırısına karışmayacakları bilgisini veriyor.

İranlı yetkililer, İsrail’in düzenleyebileceği olası bir askeri saldırıya maruz kalınması durumunda müttefik bulma amacı ile Şam’ı ziyaret etti. Yayın kaynağına göre, İran Birlikleri Komutanı Saeed Jalili ve Qassem Süleymani Suriye Dışişleri Bakanı Walid Muallem ve ismi belirtilmeyen bir Hizbullah yetkilisi ile görüştü. Direnişin iş yönünü temsil eden Süleymani son yıllarda Hamas ve Hizbullah’a uzun menzilli silahlar temin etmekle sorumlu.  Açıklanan belgelere göre Suriye, İran- İsrail- Hizbullah çatışması çıkması durumunda İran’dan yana olması baskılarına direndi. “İranlılara İran’ın İsrail ile savaşmak için nükleer programını tek başına geliştirecek kadar güçlü olduğunu belirttik. Biz ise çok zayıfız.” Kaynak, olası bir saldırı durumunda İsrail’in Suriye hava sahasını kullanarak İran’a gideceğini tahmin ettiklerini belirtti.  Kaynak kişi “Askeri yetkililer İsrail keşif uçaklarının hava sahamız üzerinde uçtuklarını belirtti. Bir sabah uyanıp İsrail saldırı gerçekleşti haberini bekliyoruz. Ardından da İran’ın yanıtının geleceğini tahmin ediyoruz’ şeklinde sözlerine tamamladı.