Elie Wiesel’den kampanya

Nelly BAROKAS Kültür
29 Aralık 2010 Çarşamba

Holokost Kurtulanı ve bir insan hakları savunucusu olan Elie Wiesel, İsrail, İran ve Çin’deki üç tutuklunun serbest bırakılması için bir kampanya başlattı.

Elie Wiesel’in İnsan Hakları Vakfı, İsrailli asker Gilad Şalit, Çinli rejim muhalifi Liu Xiaobo ve taşlanarak ölüm cezasına mahkûm edilen İranlı Sakineh Mohammadi Ashtiani’nin serbest bırakılması için bir bildiri yayımladı.

Bildiride; “Bizlerin bayram günlerini ailelerimizle birlikte kutlarken, dünyanın her tarafındaki çok sayıda siyasi tutuklu ve ailelerini unutmayalım” denmekte.

Sanal ortamda yayılan bu bildiride Elie Wiesel’in 1986 yılında Nobel Barış Ödülü’nü alırken yaptığı konuşmadan bir alıntıya da yer verildi; “Bir muhalif hapiste olduğu sürece,  gerçek özgürlükten söz edilemez.” Gilad Şalit bilindiği gibi 2006 yılı haziran ayında Hamas tarafından kaçırılmış, o günden beri Kızıl Haç’ın Şalit’i ziyaret talepleri reddedilmişti. Sakineh Mohammadi Ashtiani hakkında cinayet işlediği iddiası ile idam kararı alındı.

Bu ay Nobel Barış Ödülü ile onurlandırılan ve düşünce özgürlüğünü savunduğu için hapis yatmakta olan Liu Xiaobo’nun ödül törenine katılmasına izin verilmedi.