İsrail ile Hindistan serbest ticaret anlaşması imzalıyor

İsrailli girişimcilere yeni iş fırsatları yaratmak amacıyla Maliye Bakanı Yuval Steinitz, geçtiğimiz haftalarda Hindistan ile serbest ticaret anlaşması imzalamak üzere olduklarını açıkladı.

Ekonomi
29 Aralık 2010 Çarşamba

Shefayim’deki bir ticaret kongresinde konuşma yapan Steinitz, anlaşmanın her iki ülkede, birçok ithalat ve ihracat girişimcisine KDV muafiyeti sağlayacağını belirtti.

İsrail’in şu anda, ABD, Avrupa Birliği, Ürdün, Mısır, Türkiye ve birçok Latin Amerika ülkesi ile serbest ticaret anlaşması mevcut.

İsrail Hükümeti bir süredir, bu küçük pazarın, ucuz ürünlerle dolup taşacağı endişesiyle, Çin ve Hindistan ile bu tür anlaşmalar yapmaktan kaçınıyordu. Fakat İsrailli girişimcilerin, batı pazarının ekonomik kriz nedeniyle tepkisiz kaldığı yönündeki şikayetleri doğrultusunda İsrail Maliye Bakanlığı’nı bu konuyu değerlendirmeye zorladı.

Steinitz, Şubat ayında Hindistan’ı ziyaret etmeye hazırlanıyor.

Maliye Bakanlığı yetkilileri, pazarın ucuz ürünlerle dolup taşacak olmasını dezavantaj olarak nitelendirirken, anlaşmanın avantajlarının, dezavantajlarından çok daha fazla olduğunu belirtti.

Geçen Ağustos ayında, Hindistan pazarı, İsrailli ihracatçıların listede yer alan ikinci hedefi oldu. Yılın son çeyreğinde o bölgeye ihracatta %102 artış sağlandı.