İran Cumhurbaşkanı Ahmedinecad Türkçe biliyormuş

Nijerya'dan Japonya'ya, Irak'tan Macaristan'a haftaya damgasını vuranlar...

Süzet DALVA Diğer
29 Aralık 2010 Çarşamba

AFRİKA

NİJERYA: Nijerya’da Noel gecesi dini gruplar arasında çatışma yaşandı. Nijerya’nın merkez şehri Jos’da Hıristiyan ve Müslüman gruplar arasında meydana gelen çatışmada 30’dan fazla kişi hayatını kaybetti.

AMERİKA

ABD: New York’ta başlayan kar yağışı nedeni ile yetkililer şiddetli tipi uyarısında bulundu. New York’un JFK ve La Guardia havaalanlarıyla, New Jersey’nin Newark Havaalanlarında yüzlerce uçuş iptal edildi. Yetkililer kar kalınlığının 30-40 santimetreye ulaşacağı bilgisini verdi.

VENEZUELA: Venezüella’da binlerce öğrenci, meclisten geçen ve hükümetin üniversiteler üzerindeki yetkilerini artıran kanunu protesto etti. Kanunu protesto etmek için başkent Karakas’da Venezüella Merkez Üniversitesi’nin önünde toplanan binlerce öğrenci ve öğretim görevlisi polis tarafından engellendi.

ASYA

JAPONYA: Asya’da borsalar değer kazandı. Tokyo Borsası geçen hafta 76 puan yükselirken, Şangay Borsası yüzde 0,1 oranında değer kazandı. Tayvan, Tayland ve Singapur borsalarında da yükseliş oldu.

RUSYA: Rusya’nın uzak doğu bölgesinde yer alan Kamçatka Yarımadası’ndaki Karimski Volkanı yeniden patladı. Ria Novosti’nin haberine göre, volkanın külleri 4,3 kilometre kadar yükseldi. 1486 metre yüksekliğindeki Karimski, 1996 yılında güçlü bir patlama gerçekleştirmişti. 200 yıldır aktif olan volkan, periyodik dönemlerle patlamaya devam ediyor.

ORTADOĞU

IRAK: Irak’ta sonunda istikrar sağlandı. Irak Başbakanı Nuri el Maliki’nin güven oylaması için meclise sunduğu kabine üyelerinin bazılarının isimleri belli oldu. Hüseyin el Şahristan enerji konularından sorumlu başbakan yardımcısı, Hoşyar Zebari Dışişleri Bakanı, Abdülkerim Luaibi Petrol Bakanı, Rafiy el Esavi Maliye Bakanı ve İyad Allavi stratejik politikalar Ulusal Konsey Başkanı seçildi.

AVRUPA

MACARİSTAN: Macaristan’ın Kunszentmarton kasabasında yaşayan bir çoban, koyun sürüsünü aç bırakarak 350 koyunun ölümüne neden olduğu için hapis cezasıyla yargılanacak.

ROMA: İtalya’nın başkenti Roma’da bombalı saldırı alarmı verildi. Venezüella ve Yunanistan Büyükelçilikleri’nde patlayıcı olduğundan şüphelenilen paketler bulundu. Roma’da geçen hafta da İsviçre ve Şili Büyükelçilikleri’ne gönderilen bombalı paketlerin patlaması sonucu iki kişi yaralanmıştı.

 HAFTANIN REKOR SAYISI

GÜRCİSTAN’DA kayıt dışı ekonomi

162 ülke arasında yapılan araştırmada dokuz yıllık dönem içinde yüzde 66,1’lik oran ile Gürcistan kayıt dışı ekonomiler içinde birinci sırada bulunuyor. Bu araştırmada Türkiye 31,6’lık kayıt dışı oranıyla 95. sırada.

HAFTANIN  SÜRPRİZİ

İran Cumhurbaşkanı Ahmedinecad Türkçe biliyormuş

İran Cumhurbaşkanı Ahmedinecad geçen hafta Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) Zirvesine katılmak için Türkiye’ye geldi

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı 11. Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi, geçen hafta, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün de katıldığı açılış töreniyle Çırağan Sarayı’nda gerçekleşti. Çırağan Sarayı’nda düzenlenen zirveye Cumhurbaşkanı Gül’ün yanı sıra İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai, diğer cumhurbaşkanları ve üst düzey yetkililer katıldı.

Ahmedinecad ‘ın Türkiye’deki zirvenin ardından düzenlediği basın toplantısında aksilikler bir türlü yakasını bırakmadı. Bu aksiliklerden sonra Ahmedinecad’ın uzun zamandır kamuoyundan sakladığı büyük sırrı ortaya çıktı.

Önce salona girişi sırasında İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’in fotoğrafı yere düştü, sonra ise tercüman krizi yaşandı. Bir anda tercüman salonu terk edince buna çok şaşıran İran Cumhurbaşkanı, salondakileri de şaşırtarak Türkçe konuşmaya başladı. “Mütercim çok yorulmuş” diyerek söze başlayan Ahmedinecad’ın böylece Türkçesi’nin de çok iyi olduğu ortaya çıktı.