Gazzeli öğrencilerden Holokost Müzesi ziyareti

Gazzeli gençlerin BM’nin düzenlediği Holokost Müzesi ziyareti Hamas’ın engellemesine rağmen, Kuzey Amerika İslam Birliği’nden destek gördü

Dünya
29 Aralık 2010 Çarşamba

ABD’nin başkenti Washington’u ziyaret eden BM Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu (United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East, UNRWA) öğrencileri için hazırlanan ziyaret programı Hamas’ı kızdırdı. Başkent programına koyulan Holokost Müzesi ziyareti İslami toplum tarafından hem alkış hem de tepki gördü.

Kuzey Amerika İslam Birliği (The Islamic Society of North America) Gazzeli gençlerin Washington’da bulunan Holokost Müzesi’ni ziyaretlerini şiddetle tavsiye ettiklerini açıklarken Hamas’ın bu ziyareti engelleme çabasına da tepki gösterdi.

ABD Başhahamı ve Etnik Anlayış Vakfı (The Foundation for Ethnic Understanding) Başkanı Mark Schneier, bu ziyaretin gerçekleşmesi için bir süredir İslam topluluklarının desteklerini kazanmaya çalışıyordu.

Schneier’a konu ile ilgili bir mektup yazan Birlik, ABD’yi ziyaret eden UNRWA öğrencilerinin Washington’da bulunan Holokost Müzesi de dahil olmak üzere bir çok müzeyi ziyaret etmelerini tavsiye ettiklerini belirtti. Özellikle Holokost Müzesi’ni ziyaret etmenin çok öğretici olduğunu belirten Birlik, geçmiş dönemde insanlığa yapılmış olan zulmün ve insanların içindeki nefretin ne gibi sonuçlar doğurduğunu göstermesi bakımından önemli olduğunu vurguladı. Holokost’un insanlık tarihinin sorgulanması gereken çok önemli bir parçası olduğu belirten İslami birlik, Yahudi toplumuna etkilerini ve İslam tarihindeki yerini anlayabilmek için bu olayın büyüklüğünü kavramak gerektiğini belirtti.

Ziyareti engellemeye çalışan Hamas’ı eleştiren Schneier, “BM’nin Holokost Müzesi’ne düzenlediği bu geziyi engelleme uğraşları radikal Müslümanların kendi çarpık tarih anlayışlarını takipçilerine empoze etmeye çalışmalarına sadece bir örnektir. Bunun yanı sıra Schneier, Yahudi ve Müslümanlar arasında barış ve hoşgörü isteyenlerin sesinin onları ayırmak isteyenlerden daha gür çıktığını sözlerine ekledi.