Ürdün Kralı Abdullah: “DİNLERARASI DİYALOG ARTTIRILMALI”

Brüksel’de toplanan ve Avrupa Parlamentosu’nda en büyük grubu oluşturan Avrupa’nın Halkları Partisi’nin toplantısında bir konuşma yapan Ürdün Kralı Abdullah, İsrail- Filistin barışının Ortadoğu, ABD ve Avrupa için yüksek öncelikte olduğunu vurguladı

Dünya
29 Aralık 2010 Çarşamba

Ürdün Kralı Abdullah, Brüksel’deki Avrupa’nın Halkları Partisi’ne (European People’s Party, AHP) yönelik 20 kadar Avrupalı başkan ve Avrupa Birliği kurumlarının liderlerine bir konuşma yaptı. Kral Abdullah farklı kültürlerin birbirlerine anlayış geliştirmesini sağlamak amacıyla dinlerarası diyalogun arttırılması ve köprüler kurulması gerekliliğine vurgu yaptı. Barış ve tolerans değerlerinin yaygınlaştırılması için ortak çalışma gerekliliğine değinen Kral, “Bu girişimi tanıtmak amacıyla, faaliyetlere destek olarak AB ile beraber ortaklaşa çalışmayı bekliyorum” dedi.

Konuşmasında Ortadoğu sorunlarına da değinen Kral Abdullah, “Filistinliler için güvenli bir gelecek; bağımsız, egemen, yaşanabilir, kendisine ait toprağı olan bir Filistin Devleti’nden geçmekte iken İsrailliler için güvenlik; tanınma, sadece komşuları ile değil 57 Arap ve Müslüman ülke ile de ilişkilerinin normale dönmesidir. Bölge için güvenlik barış, kaynakların gelişim ve ilerlemeye ayrılmasıdır. Dünya için ise küresel ittifakın güvenliği ve adaletin eşitçe dağıtılmasıdır” dedi.

Avrupa’nın Filistin Özerk Yönetimi’nin kurumlarının oluşturulmasına verdiği desteği öven Kral, hızlı değişimler için yeni faaliyet çağrısı yaptı. Pazarlıklar başarıya ulaşmazsa, iki devletli çözümün, olası tek çözümün mümkün olamayabileceğini ifade etti. Eğer bu çözüm yolu da tıkanırsa çok kanlı bir savaş ortamının oluşacağını söyleyen Kral, zaten bölgesel çatışmalarla uğraşan Avrupa ve ABD’nin yeterince sorunu olduğunu, yeni felaket senaryolarının Dünya’yı daha da derinlere çekeceğini vurguladı.

Kral Abdullah’ın konuşmasının sonucunda AHP dinlerarası diyalogun cesaretlendirilmesini öngören bir kararnameyi kabul etti. 39 Avrupa ülkesinden 72 partinin oluşturduğu AHP, Avrupa Parlamentosu’nda en büyük grubu oluşturuyor.

Kral Abdullah ayrıca AB Dışilişkiler Temsilciler Başkanı Catherine Ashton ile yaptığı görüşmede iki devletli çözümün uluslar arası camia tarafından da barışı ve istikrarı sağlayabilecek tek geçerli çözüm olarak algılanmasının sağlanması gerektiğini belirtti. Kral ayrıca İsrailliler ve Filistinliler arasında başlatılacak ciddi ve etkili görüşmelerin iki devletli çözüm yapısına dayandırılması gerektiğini ve mevcut kriz yönteminin sadece daha fazla şiddet ve gerilim getireceğinin altını çizdi.