Göztepe Kültür Derneği’nde ‘The Little Traitor’

Toplum
29 Aralık 2010 Çarşamba

23 Aralık akşamı Göztepe Kültür Derneği’nde,  Amerikan- İsrail ortak yapımı “The Little Traitor” (Küçük Hain) isimli filimden bölümler izleyicilerle paylaşıldı. Filmin yazarı Amos Oz- yazar, romancı, gazeteci ve gerek edebiyat gerek barış alanlarında 20’den fazla ödül almış bir aktivist. Yapımcı ve yönetmen Lynn Roth ve Eitan Evan da film piyasalarının yakından tanıdığı,  bol ödüllü isimler. Film 2007 yılında gösterime girmiş, 2008 yılında çeşitli bağımsız sinema festivallerinden ödüller almış ve bu arada Palm Beach Uluslarası Film Festivali’nde ve Los Angeles Yahudi Filmleri festivalinde de Audience Award’a (Seyirci Ödülü)  layık görülmüş. Geceye katılanlar düşmanlık nedir, dostluk nedir, hain kimdir gibi kavramlar üzerine biraz düşünmeye başladılar.

Amos Oz’un 1995 yılında yazılmış kısa bir hikâyesi uyarlanarak yapılan film, 1947 yılında, tam da İsrail’in kurulması öncesinde, Yahudiler ve İngilizler arasında gerilim hüküm sürerken  yaşanan bir dostluk hikâyesini anlatıyor. Filistin’de 11 yaşındaki bir Yahudi çocuğun İngiliz hâkimiyetine karşı direnişine ve bu arada hiç istemeden bir İngiliz askeri ile kurduğu sıcak  yakınlığa tanık olunuyor. Çocuk başlangıçta İngilizlerin ülkesinden gitmesinden başka bir şey düşünmezken, düşmanla kurduğu ilişki onu sonsuza kadar değiştiriyor. Casuslukla suçlanan çocuk daha sonra yargılanıyor. Kısa bir süre sonra ise İsrail’in kuruluş aşamasındaki heyecan dile getiriliyor.  

Göztepe Kültür Derneği’nde gerçekleşen   gecede katılımcılar Ocak Ayı içinde  George Frıedman’ın yazdığı Gelecek 100 Yıl ‘’ 21. Yüzyıl için öngörüler ‘’ adlı kitabın ışığı altında  geleceği tartışmak  adlı panelde buluşmak üzere ayrıldılar.