Alliance Israélite Universelle’in Türk topraklarındaki 50 yıllık hizmetinin derin izleri...

Toplum
29 Aralık 2010 Çarşamba

Cumhuriyet’in kuruluşu ve yeni eğitim sistemlerinin oluşmasıyla AIU Türkiye’deki faaliyetlerini kademeli olarak azalttı. Ancak, çok uzun bir süre Fransız dili, Türk Yahudi toplumunu etkilemeye devam etti. Türkiye’deki Musevi Cemaati büyük çoğunlukla, Alliance’ın Türkiye’yi terk etmesinin ardından bir yarım asır daha çocuklarının Fransız eğitimi almasını tercih etti.

6 Ocak Perşembe günü, 150 yıllık eğitim kurumu Alliance Israélite Universelle’i tanıtan bir sergi Schneidertempel Sanat Merkezi’nde açılacak. Bu vesileyle Gözlem Kitap bünyesinde sergiyi anlatan Fransızca / Türkçe bir albüm kitap da yayınlanacak. AIU Paris’te çok önemli, hatta biz Türk Yahudileri için çok çok önemli bir arşivi barındırıyor. 300.000 belgeye sahip bu hazinenin sayısallaştırılmış bir kopyasının ülkemizdeki araştırmacılara hizmet vermesi için de bazı çalışmalar yapılmaktadır.

10 Ocak Pazartesi günü ise belge merkezinin yöneticileri Jean-Claude Kuperminc ve Ariel Danan’ın Fransız Kültür Merkezi’nde sunacakları bir konferans gerçekleşecek.

Aramızda halen bu okullarda okumuş kişiler var. Eski fotoğraflarıyla ve yıllanmış anılarıyla onları da heyecanla bekliyoruz.

Silvyo OVADYA