Elips ve bilardo masası

Matematiksiz bir hayatın nasıl olabileceğini düşündünüz mü hiç?

Gençlik - Eğitim
22 Aralık 2010 Çarşamba

Matematik denince aklınıza gelenler sadece dört işlem, türev, integral veya bakkal hesabı mı?

Derslerimizi işlerken özellikle de konu birazcık zorsa öğrenciler hemen “Biz bunu nerede göreceğiz?” diye sormaya başlarlar. Açıkladıktan sonra da, “Ben bunları yapmayacağım ki, öğrenmeme ne gerek var?” sorusu gelir arkasından.

Öğrenci olmayanlara soruyorum ben şimdi acaba hayatınızdaki matematik nerede? Hayatınızda hangi aşamalarda matematik kullandığınızın farkında mısınız?

Bir düşünün matematiksiz hayatımız neye benzerdi?

Bayanlardan başlayalım. Özellikle yeni evlilerden yemek yaparken annenizden tarifleri aldığınızda doğru ölçülerde uygulamazsanız yemeğiniz bir fiyasko olmaz mı? Ya da evinizi döşüyorsunuz. Fayans ustanızın veya mimarınızın matematikten hiç anlamadığını varsaysak fayanslarınızın nasıl döşeneceğini düşünüyorsunuz? Mimarınızın matematik bilimine yatkınlığı size bir sürü paraya mal olabileceği gibi size tasarruf da yaptırabilir. Çocuğunuzun minimum ve maksimum problemlerine baktınız mı hiç?

Casinolarda kaybedenler biraz olasılık hesabı bilselerdi sizce nasıl olurdu? Ya da borsaya para yatıranlar aritmetik ve geometrik dizilerden biraz daha anlasalardı sizce çok zengin olmazlar mıydı?

Antalya’ya arabayla kaç saatte varacağınızı hesaplarken aslında okuldaki hız problemlerinden farklı bir şey yapmıyoruz. Spor yaparken, yediğimiz besinlerin kalorilerini hesaplarken, alışveriş yaparken zamanımızı değerlendirirken aslında başvurduğumuz hep matematik bilgimiz oluyor.

Astronotlar diğer gezegenlerdeki ağırlık hesaplarını yaparken; mühendisler köprüler inşa ederken; mimarlar dünya harikası gökdelenleri inşa ederken hep kullandıkları alan matematik.

O çok beğendiğimiz iPhone veya küçücük laptoplar, navigatorlar hep okullarda öğrendiğimiz modular aritmetik sayesinde hayatlarımızda.

Elips ve bilardo arasındaki bağa ne demeli? Biliyor musunuz ki elips şeklindeki bir bilardo masanız olsa odak noktalarından birine koyduğunuz top direk delikten içeri girer. Yani böyle bir masada gözleriniz kapalı arkadaşlarınıza şov yapabilirsiniz.

Fibonacci sayılarının doğada var olan simetrisine ne demeli ya da astronomi ve fraktalların o müthiş bileşimine.

Sözün kısası hayatımızın her yönünde var olan matematikle biraz daha iyi geçinmeye ne dersiniz?

Berta BANANA / Ulus Özel Musevi Lisesi Matematik Bölüm Başkanı