Cern, Türkiye'nin adaylık başvurusunu kabul etti

Somali'den Yunanistan'a Çin'den Mısır'a haftaya damgasını vuranlar...

Süzet DALVA Diğer
22 Aralık 2010 Çarşamba

Cern, Türkiye’nin adaylık başvurusunu kabul etti

Avrupa Nükleer Araştırmalar Merkezi (CERN), Türkiye’nin de bulunduğu beş ülkenin adaylık başvurusunu kabul etti.

20 üyesi bulunan CERN’e adaylığı kabul edilen diğer ülkeler ise İsrail, Sırbistan, Slovenya ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi. Tüm adayların, üç yıl içerisinde CERN’e tam üye olması bekleniyor.

Geçen Temmuz ayında Türkiye’nin üyelik sürecini görüşmek üzere bir CERN heyeti Türkiye’yi ziyaret etti. CERN heyetinin Başkanı Dr. Sergio Bertolucci, Türkiye’nin yakın zamanda CERN’e üye olacağını düşündüğünü kaydederek, “Bu CERN için de büyük bir avantaj olacaktır” açıklamasında bulunmuştu. Bertolucci başkanlığındaki heyet Ankara Üniversitesi, ODTÜ, DPT, TÜBİTAK’ı ziyaret ederken, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından kabul edilmişti.

Aday ülkeler arasında özellikle İsrail, 20 üyesi bulunan CERN’e üye olabilmek için çok uzun süredir diplomatik çaba yürütmüştü. Halen CERN’de gözlemci statüsünde bulunan İsrail, araştırmalara da katılabiliyor.

 

AFRİKA

SOMALİ: Somali’nin Mogadişu kentinde İslamcı bir grup güç yetersizliği nedeni ile önemli pozisyonlardan istifa etti. Bu karmaşada Şahab ve Hizbul İslan Afrika Birliği güçlerine karşı birleşti. Somali’de yeni bir politik gündem ve liderlik oluşmasından konuşuluyor.

AMERİKA

MEKSİKA: Meksika’nın Puebla eyaletinde bir petrol boru hattında meydana gelen patlamada ölenlerin sayısının 27’ye, yaralananların sayısının da 52’ye yükseldiği bildirildi. 5 kilometrelik bir alanı etkileyen patlamada, 115’den fazla evin de hasar gördüğü kaydedildi. Yetkililer, patlamaya boru hattından petrol çalmaya çalışan hırsızların neden olduğunu düşünüyor. Bölgede inceleme yapan yetkililer, boru hattında bir delik ve delikten petrol çekmek için kullanılan donanım buldu.

ASYA

ÇİN: Dünyanın en yüksek oteli olarak Çin’in Şanghay kentinde inşa edilen Şanghay Kulesi J Otel, 2014’te inşasının tamamlanmasının ardından dünyanın en yüksek oteli olarak dünya rekorunu kıracak. Şanghay Kulesi J Otel’in bulunduğu bölge, Şanghay’ın yeni yüzü olarak bilinen ‘gökdelen havzasının’ ortasında, şehrin göze çarpan binaları Dünya Ticaret Merkezi ve Cin Mao kulesinin arasında yer alıyor.

AVRUPA

YUNANISTAN: IMF Başkanı Dominique Strauss Kahn, Yunan ekonomisinin sağlamlaştırılmasına yönelik programın, önümüzdeki birkaç hafta içinde faaliyete geçeceğini dile getirdi. Strauss-Kahn, Kathimerini gazetesine yaptığı açıklamada, büyümeyi tekrar elde etmek için temel yapısal reformlar gerekli olduğunu söyledi.

ORTADOĞU

MISIR: Mısır’da İsrail hesabına casusluk yaptıkları ve ülke ekonomisine zarar vermek amacıyla turistleri kaçırma girişiminde bulundukları gerekçesiyle 4 kişi gözaltına alındı. Zanlıların casusluk ve terör hücresi oluşturmakla suçlanacakları kaydedildi.