Wikileaks’den son sızanlar...

Dünya
22 Aralık 2010 Çarşamba

Arap Birliği’nden Spielberg filmlerine boykot

The Guardian gazetesi, Wikileaks belgelerinde yer alan ABD’li ünlü yönetmen Steven Spielberg ile ilgili bir iddia yayınladı. Belgelerde yer alan bilgiye göre Spielberg, 2006 yılındaki 2. İsrail-Lübnan Savaşı sırasında İsrail’e 1 milyon dolarlık bağışta bulunduğu için Arap Birliği ülkeleri tarafından kara listeye alındı.

Belgede, İsrail boykotunun Suriye temsilcisi Muhammad al-Ajami’nin ABD’ye, Arap Birliği’ne üye 14 ülkenin yanı sıra İran, Malezya ve Pakistan’ın temsilcilerinin de bulunduğu görüşmelerde, Spielberg ve kurucusu olduğu Righteous Persons derneği ile bağlantılı tüm filmlerin boykot edilmesi kararının alındığı ile ilgili bir mesaj gönderdiği belirtiliyor.

Belgeye göre boykota Mısır, Moritanya ve Ürdün katılmadı. Cibuti ve Somali ise görüşmelere katılmadı.

“Türkiye İsrail’i cezalandırıyor”

WikiLeaks’te yayımlanan ve ABD’nin Tel Aviv’deki büyükelçiliğinden 2009’da gönderilen bir kripto, İsrail kamuoyunun Türkiye ile olan kriz nedeniyle ABD’nin tüm güvenlik garantisine rağmen büyük kaygı yaşadığını gösterdi.

Kriptonun girişinde şu sözlere yer verildi: “İsrail’deki sükunet. Netanyahu hükümeti şimdilik istikrarlı ve yüzde 60 desteğe sahip. Ancak nükleer programı ve Gazze ile G. Lübnan’daki faaliyetleri nedeni ile İran, İsraillilerin başlıca kaygısı”.

Ardından kriptoda Türkiye ile olan krizin İsraillilerin kaygılarını nasıl şiddetlendirdiği anlatılıyor: “İsrail’in Türkiye ile uzun bir süreden beri var olan stratejik ilişkilerindeki keskin gerileme, tabloya yeni bir istikrarsızlık unsuru katıyor. Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun Avrupa Birliği’nin Türkiye’yi reddetmesi nedeniyle İsrail’i cezalandırırken, bir zamanlar İsrail’in stratejik müttefiki olan Türkiye’yi, Suriye ve İran ile alternatif bir stratejik ortaklığına yönlendirdiğini düşünüyorlar”.

18 Kasım 2009 günü gönderilen kriptoda ise İsrail’in, Türk ordusunun strateji belirlemede yeterliliğini kaybettiğini düşündüğü belirtiliyor. Kriptonun Türkiye bölümünde şu ifadeler yer alıyor: “İsrailli katılımcılar Türkiye’nin, bölgesel bir süper güç olma hedefiyle daha ‘İslami’ bir yön izlerken Gazze’de Hamas’ın destekçisi olduğunu iddia etti. İsrail hükümeti Türk ordusunun hükümet kararları ve stratejik yön üzerindeki etkide bulunma yeterliliğini kaybettiğini iddia etti. İsrail hükümeti katılımcıları geçtiğimiz yıldan (Türkiye ile ortak askeri tatbikatın iptalinden) sonra, Türkiye’yle ilgili ‘kötü hisler’e sahip olduklarını söylediler.”