Obama’dan barış sürecine destek

ABD Başkanı Obama, İsrail-Filistin barış süreci için çabalarını sürdürüyor. Obama, süreci canlandırmak için bölgeye iki yetkili gönderdi.

Dünya
22 Aralık 2010 Çarşamba

Obama yönetiminde yer alan iki üst düzey yetkili İsrail’e vardı. Ramallah ve Kudüs’teki görüşmelere katılacak yetkililerin amacı duraklayan barış sürecini tekrar canlandırmak olarak nitelendirildi.

Temaslar çerçevesinde ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Ortadoğu üst düzey yetkilisi Dan Shapiro ve Ortadoğu Özel Temsilcisi George Mitchell’in yardımcısı David Hale, Netanyahu’nun yardımcıları İzak Molho, Ron Dermer ve Uzi Arad ile Kudüs’te görüşecek. Amerikalı yetkililer ayrıca Filistin Özerk Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas ve diğer üst düzey FÖY yöneticileriyle de görüşecekler.

Netanyahu: “Karalama kampanyasının nedeni yerleşimler değil”

Yahudi liderleri ve üst düzey hükümet yetkililerine seslenen İsrail Başbakanı Netanyahu, ülkesine karşı bugünlerde düzenlenen karalama kampanyasının yerleşim inşaatları mücadelesine dayanmadığını, İsrail’in Yahudi ulusu olarak öz varlığına karşı olduğunu belirtti.

Netanyahu, “Gayrimeşrulaştırma motiflerinin bir hükümet veya bir başkasının politikaları olduğuna inanıyorlar fakat yanılıyorlar. Barışa ulaşmakta başarılı olsak bile İsrail’in meşruluğuna karşı saldırılar devam edecektir. Bu saldırıların kökü 1967 veya 1948’deki olaylara dayanmamaktadır. Saldırıların yegâne amacı Yahudi ulusunun varlığını sona erdirmektir. Tarihe geri dönüp baktığımızda bu tür saldırıların özellikle İsrail’in kendini koruma hakkını kullandığı dönemlerde arttığını görebiliyoruz,” dedi.