‘Alcazar’ ile bir büyüye tanık olduk

15 Aralık Çarşamba akşamı Mustafa Kemal Merkezi’nde ruhlarımız ve gözlerimiz bir görsel şölene daha tanık oldu. YSK gençleri büyük başarıyla ‘Alcazar’ı sahnelediler

Sibel KONFİNO Toplum
22 Aralık 2010 Çarşamba

Her sene farklı bir gösteri ile karşımıza çıkan YSK Gençleri,  aylarca yoğun bir tempoda çalışarak İspanya Yahudilerinin 500 sene öncesine dayanan öyküsünü modern dans ve folklorla harmanlayarak izleyicilere sundu.

Geçtiğimiz Haziran ayında sahne alması ertelenen “Alcazar” adlı gösteri, yaşları 10 ile 23 yaş arasında değişen 100 kişilik kadrosuyla sahnelendi. YSK Gençleri 500 sene önceki Endülüs’ü ayağımıza getirdi ve tarihte farklı bir yolculuk yaşattı. Endülüs Arap Krallığı’nın kuruluşu, oradaki huzurlu, dostluk, bilgelik ve inanç dolu hayatta altın çağlarını yaşayan Yahudilerin değişen otorite karşısında farklılaşan hayatları, insanların dışlanması, iftiralara maruz kalmaları, işkencelerle öldürülmeleri ve sonunda kovulmalarının işlendiği gösterinin koreografilerini Danset Sahne Sanatları Okulu Genel Sanat Yönetmeni Nur Sonbahar ve yardımcısı Mihail Ceban yaptı. Müzik aranjmanlarını Yüksek Sadakat grubundan Uğur Onatkut gerçekleştirirken müzik direktörlüğünü Yakar Allevici üstlendi.

Hikâyeyi renklendiren kostümleri Liz Yahya ve Rozi Yahya hazırlarken, danslar esnasında barkovizyonda sunulan grafiklerin tasarımını ise YSK Gençlik Başkanı Eli Bensusan gerçekleştirdi.

Yaklaşık iki saat süren “Alcazar” gösterisinin finalinde tüm dansçılar sahneye çıktılar ve dakikalarca ayakta alkışlandılar. Bu kadar farklı yaş aralığındaki dansçıların performansları, özverili çalışmaları ile YSK yönetiminin onlara olan inançları ve verdikleri destek izleyicilerden büyük takdir aldı.

Gençlik Başkanı Eli Bensusan emeği geçen herkesi sahneye davet ederek günün anısına birer plaket sundu ve son sözü Hahambaşı Rav İsak Haleva’ya bıraktı. Rav Haleva bu kadar genci bir araya toplayan YSK’ ya, izlettikleri görsel şölen için teşekkür etti ve sözlerine “Hepinizi Neve Şalom’da tallet altında görmeyi arzu ediyorum “diyerek son verdi.