İSRAİL ORDUSU: ‘Mavi Marmara’da hata yaptık’

İsrail ordusunun Mavi Marmara gemisinde yaşananlarla ilgili soruşturmasının raporu açıklandı. 100 sayfalık raporda “Karar sürecinde arzu etmediğimiz bir sonuca katkıda bulunan yüksek düzeyde hatalar yapılmıştır,” denildi.

Şalom
14 Temmuz 2010 Çarşamba

“İSTİHBARAT EKSİKTİ”

Soruşturmadan sorumlu Tümgeneral Giora Eiland, yapılan hataların başında istihbarat eksikliğine değindi. Eiland, İsrail donanmasını operasyon öncesinde gemidekilerin potansiyeli konusunda Mossad ile yeterli işbirliği yapmamakla eleştirdi. İstihbarat konusunda kusurlu hareket edildiği, gemideki direniş potansiyelinin hafife alındığı belirtildi.

“B PLANI YAPILMADI”

Raporda eleştirilen diğer bir nokta da donanmanın ‘B Planı’nın olmamasıydı. Eiland, “Planlamada hata yapıldı. Mavi Marmara’nın güvertesinden onlarca eylemci olduğunun fark edilmesinin ardından komandolar geri çekilebilirdi” dedi.

“KOMANDOLAR SUÇSUZ”

Raporda üst düzey askeri yöneticilerin alınan kararlarda hatalar yaptığı belirtilirken, komandolar hakkında ise suçlamada bulunulmadı. Gemiden aktivistlerin bu tür bir çatışmaya önceden hazırlandığı belirtilirken, ilk ateşin güverteden geldiği, bir İsrail askerinin dizinden çıkan kurşunun İsrail ordusunda kullanılan türden olmadığı vurgulandı.

Raporda, herhangi bir ordu mensubu ile ilgili disiplin yaptırımı öngörülmedi.